Vučić: Naći ćemo novac za kuću bana Jelačića u Subotici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Dubrovniku sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović. Tanjug ocenjuje razgovor kao "detaljan".

Izvor: Tanjug

Petak, 30.06.2017.

17:51

Vučić: Naći ćemo novac za kuću bana Jelačića u Subotici
Tanjug

Kako se navodi, Vučić je sa Kitarovićevom razgovarao o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji, te najavio da će Srbija finansirati izgradnju kuće bana Jelačića u Subotici.

On je novinarima preneo da je hrvatska strana obezbedila projekat za tu kuću, a Srbija će obezbediti sredstva za njegovu realizaciju.

"Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći u pokrajini i republici da to pitanje rešimo, što je dobar signal za Hrvate. Posle toga rešavamo i pitanje asfaltiranja ulica, finansiranja medija na hrvatskom jeziku. Imamo još problema za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku, jer smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo da to rešimo", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa hrvatskom predsednicom je razgovarao i o drugim konkretnim pitranjima i problemima koji proizlaze iz Subotičke deklaracije, koju su njih dvoje dogovorili, te izrazio uverenje da brzo mogu biti postignuti značajni rezultati.

Vučić je takođe detaljno predočio Grabar Kitarović probleme Srba u Hrvatskoj i šta Srbija u tom pogledu očekuje.

"Nastavićemo konkretnu saradnju. Predstavnici kabineta će razmenjivati posete. Gledaćemo da to na najkonkretniji način rešavamo, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osećaju kao građani tih zemalja. Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Verujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju", uveren je Vučić.

Kada je reč o Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kojem je danas popodne učestvovao, podvukao je da je za Srbiju važno da sačuvamo mir i stabilnost i vidimo što više konkretnih projekata i stvari koje možemo da napravimo zajedno, jer to donosi bolji život građanima Srbije.

Izrazio je nadu da će uskoro moći da se postigne dogovor o tome da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu.

"Mislim da smo blizu. To bi bila dobra vest za građane Srbije“, naglasio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: