Pao Mosul - grad u kom je nastao kalifat ID

Iračke snage zauzele razrušenu džamiju, gde je pre tri godine prvi put proglašen samoproklamovani "Kalifat" terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

12:57

Pao Mosul - grad u kom je nastao kalifat ID
Tanjug-AP

Zauzimanje džamije Grand al Nuri predstavlja simboličnu pobedu iračkih snaga, koje već osam meseci vode ofanzivu da zauzmu Mosul, koji služi kao defakto prestonica ISlamske države u Iraku, prenosi Rojters.

Pobunjenici su pre nedelju dana razneli srednjovekovnu džamiju i poznati krivi minaret.

Iračka vojska je saopštila da su specijalne snage preuzele džamiju od džihadista dok je jedan komandant specijalnih snaga rekao za Frans pres da lokacija još nije zauzeta, već da su iračke snage na domak da je preuzmu.

"Antiteroristička služba kontroliše džamiju Al Nuri i minaret Al Hadba", saopštila je komanda zajedničkih operacija.

Međutim, general Abdevahab al Saadi je rekao da su iračke snage pred zauzimanjem džamije, i da se nalaze samo na dvadesetak metara od nje.

Džamija i nakrivljen minaret, poznat pod imenom Hadba (grbav), koje su prošle nedelje ekstremisti razorili, bili su simboli Mosula. Takodje su dobili poseban značaj pod vladavinom Islamske države koja je zauzela Mosul 2014. godine.

Tu se vodja Islamske države Al Bagdadi pojavio ubrzo pošto su ekstremisti zauzeli taj grad, drugi po veličini u Iraku, pozivajući u molitvi muslimane da ga slušaju.

Minaret, čija gradnja je završena 1172. godine, bio je simbol grada i njegova slika nalazi se na novčanicama od 10.000 iračkih dinara. Ekstremisti su postavili crnu zastavu na vrh minareta, visokog 45 mara.

Tri godine kasnije ne zna se šta je s Bagdadijem a Islamska država je izgubila veći deo teritorije koje je okupirala u blic ofanzivi pokrenutoj juna 2014. Iračke snage su u oktobru prošle godine pokrenule veliku operaciju za oslobodjenje Mosula od Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: