Sud je rekao svoje, a šta su rekli premijeri?

Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar telefonom su razgovarali o odluci arbitražnog suda o graničnom sporu njihove dve zemlje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.06.2017.

21:15

Sud je rekao svoje, a šta su rekli premijeri?

Oni su se dogovorili se da neće preduzimati jednostrane poteze, saopštila je Vlada Hrvatske.

"Dogovorili su se da neće preduzimati jednostrane poteze, i da će razgovor nastaviti 12. jula u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. jula", navodi se u saopštenju Vlade o razgovoru dvojice premijera.

Plenković je, kako se navodi, naglasio da Hrvatska ostaje pri svojoj odluci da je današnja arbitražna odluka ni na koji način ne obavezuje, i da je neće primenjivati, dok je Cerar ponovio stav Slovenije o odluci Arbitražnog suda u Hagu.

Cerar je novinarima u Ljuljani danas rekao da je "istorijska" odluka suda da Slovenija dobije od Hrvatske sloboan pristup međunarodnim vodama Jadrana kroz koridor širok dve i po nautičke milje. Prethodno je odlučeno da Sloveniji pripada veliki deo Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale.

"Odluka arbitražnog suda je konačna i pravno obavezujuća za dve zemlje - Sloveniju i Hrvatsku. Ta odluka predstavlja istorijski momenat za Sloveniju", rekao je slovenački premijer na konferenciji za štampu u Ljubljani.

U hrvatskom saopštenju se dodaje da će na sastanku u Trstu 12. i 13. jula učestvovati šefovi država ili vlada Nemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije i Velike Britanije, kao i zemalja Jugoistočne Evrope - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: