Politiko: Nezavisnost Srpske – sukob: Dodik: Posle 2018.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da referendum o nezavisnosti od BiH neće biti iduće godine, kao što je predložila njegova vladajuća stranka.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

20:21

Politiko: Nezavisnost Srpske – sukob: Dodik: Posle 2018.
Tanjug / Rade Preliæ

"Mi nećemo organizovati referendum o secesiji 2018", rekao je Dodik za Politiko u izjavi u zgradi predsedništva u Banjaluci, prenosi danas evropska filijala tog američkog portala.

"Mi razumemo okolnosti, kontekst. Referendum 2018. bi izazvao brojne reakcije, i mi i dalje želimo da stvorimo zamah da se to legitimizuje kao naše pravo", rekao je Dodik i da smatra da je BIH "neuspela država na putu dalje fragementacije".

On je međutim razjasnio da se ne odustaje potpuno od perspektive odvajanja.

"Da li ćemo u narednim godinama pokrenuti to pitanje - videćemo, ne znam, ali siguran sam da sledimo taj put - put ka nezavisnosti", dodao je on.

Prošle godine Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojio je stav da treba da se održi referendum 2018. ako Republika Srpska ne dobije veću autonomiju.

Visoke diplomate su međutim rekle da bi secesija bila neustavna i dovela do toga da međunarodni zvaničnici koji i dalje imaju značajna ovlašćenja u Bosni i Hercegovini smene Dodika, navodi Politiko.

Kako navodi Politiko, mnogi političari, diplomate i analitičari veruju da bi proglašenje nezavisnosti Republike Srpske podstaklo novi sukob u Bosni i Hercegovini i nasilja drugde na Balkanu jer bi i druge etničke grupe pokušale da prekroje državne granice.

Međunarodni zvaničnici više puta su upozorili vođe Republike Srpske protiv odvajanja, i jasno dali do znanja da bi se to smatralo ilegalnim i da Zapadne sile ne bi to prihvatile, navodi Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: