Leković: NBG nije dobio sredstva; Vesić: A Šapićev ujak?

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je budžet opštine Novi Beograd četvrti po veličini u BG, ali da je problem sa načinom na koji opština ta sredstva troše.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

16:03

Leković: NBG nije dobio sredstva; Vesić: A Šapićev ujak?
Tanjug

"To je jasno i to smo više puta rekli. Novi Beograd ima četvrti budžet među svim opštinama, od 625 miliona dinara" rekao je Vesić u Skupštini grada tokom rasprave o rebalansu bužeta.

Vesić je na primedbu odbornice Marije Leković iz odborničke grupe "Za naš grad" Aleksandra Šapića da Novi Beograd rebalansom nije dobio nova sredstva, rekao da ta opština ima dovoljno resursa da bolje preraspodeli sredstva, jer ima mnogo više novca nego neke druge opštine.

On je naznačio da grad veći deo novih investicija sprovodi upravo na Novom Beogradu, navodeći bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi, početak postavljanja šina na Mostu na Adi, ili park na Ušću koji je takođe predviđen rebalansom.

Dodao je da je Grad uradio i više stotina parking mesta prošle godine na Novom Beogradu i da dosledno investira na teritoriji te opštine.

"A šta radi opština Novi Beograd - ono što nije njen posao. Napravili su parking oko “11. aprila” koji naplaćuju građanima, iako nemaju pravo na to, jer naplatu parkiranja vrši samo Parking servis. Investiraju novac koji traže od grada za nešto što je dodatni namet građanima", rekao je Vesić.

On je naveo i da je opština od 625 miliona, za rušenje bespravnih objekata, koji je kako kaže niklo nekoliko u ovom mandatu opštinske vlasti, izdvojila 485.000 dinara.

"Kako je nikao objekat koji je zaklonio ulaz u Studentski grad, koji gradi Šapićev ujak Rade Dedović. To je skandalozan primer kako radi opština Novi Beograd, gde je Šapićev ujak kupio bespravni objekat u oktobru, pa su lažirali požar u novembru, a onda izdali dozvolu za rekonstrukciju objekta da bi nikla dvospratnica koji su pokušali da dalegalizuju”, rekao je Vesić.

"Kad im damo nalog da ga sruše, ruše ga mesec i nešto dana, ciglu po ciglu, pločicu po pločicu ne bi li što manje oštetili imovinu ujaka, tako radi opština Novi Beograd”, rekao je Vesić.

Grad im je, precizirao je, dao ove godine 7,5 miliona za rušenje bespravnih objekata, a da opština još nije dala opravdanje za šta je utrošen taj novac.

On je poručio da će Grad investicije i dalje sprovoditi, kao i ruššenje objekata, što opština očigledno neće.

Vesić je precizirao da je Grad Beograd od doprinosa i naknade za građevinsko zemljiste naplatio sa opstine Novi Beograd oko 800 miliona dinara, a od dozvola koja je izdala opstina manje od dva miliona dinara i dodao:

"To je zato jer opština Novi Beograd dopušta bespravnu gradnju".

"Istovremeno grad Beograd je kroz Direkciju za građevinsko zemljiste i izgradnju Beograda u projekte koji se realiziju na opstini Novi Beograd uložio 1.8 milijardi dinara. Ako tome dodamo da su druga gradska preduzeća Čistoća, Vodovod, Zelenilo, Toplane, Javna rasveta, GSP, Beograd put čija su ulaganja u projekte na Novom Beogradu veća od milijarde dinara znači da grad ulaže dve milijarde dinara više u Novi Beograd nego što prihoduje sa ove opštine" naveo je.

Gradski menadžer je podvukao da se vidi da sve što je urađeno i izgrađeno na opstini Novi Beograd, a kapitalno je i tice se infrastukture, uradio grad Beograd, a, kako je rekao, opština Novi Beograd je jedina beogradska opština koja nije ni dinar uložila u osnovne i srednje škole na svojoj teritoriji.

Tako oni rade, ukazao je gradski emnadžer.

"Vaš budžet može dobro da se preraspodeli, ima dovoljno mogućnosti, 625 miliona je više nego što dobijaju druge opštine. A građani će svoje potrebe ispunjavati preko grada, jer imaju opštinsku vlast koja to ne radi", poručio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: