Skupština: O "Aseku", malinama, podacima o Živkoviću...

Poslanici Skupštine Srbije su na početku današnjeg rada postavljali pitanja u vezi sa firmom brata mandatarke Ane Brnabić.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

12:03

Skupština: O
Tanjug

Poslanike je zanimalo i kako je moguće da se zaključkom vlade priznaju diplome univerziteta u Novom Pazaru koji nije akreditovan, da li se sprovodi istraga o pogibiji dvoje diplomata u Libiji, kao i kakva je situacija sa malinarima.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov postavila je pitanje Aleksandru Vučiću da li je Vlada Srbije donela zaključak po kome se priznaju diplome Unievrziteta u Novom Pazaru čiji je, kako kaže, vlasnik u senci Muamer Zukorlić.

Ona se, naime pozvala na saopštenje tog univerziteta objavljeno u pojedinim medijima, a u kojem se kaže da je vlada usvojila zaključak, napominjući da taj univerzitet deset godina nije mogao da dobije akreditaciju.

"Sada diplome od osnivanja univerziteta do sada bivaju priznate, a sve to potpisuje Aleksandar Vučić", rekla je ona i postavila pitanje bivšem predsedniku vlade kako je moguće "da on sebi daje za pravo da zameni sve institucije koje odlučuju o akreditaciji i prizna programe za koje nadležni smatraju da ne treba da budu priznati".
Ukoliko vlada jeste donela taj zaključak, kako je to moguće i na osnovu kojih parametara, pitala je Jerkov.

Poslanica Marinika Tepić postavila je pitanje Ministarstvu odbrane ko je šefu poslanika SNS Aleksandru Martinoviću dostavio podatke iz vojnog odseka Niš, a reč je o ličnim podacima lidera Nove stranke Zorana Živkovića

"Da li je to učinjeno po zakonu, jer ako jeste, onda iste takve podatke očekujem da se meni dostave o Aleksandru Vulinu od vojnog odseka koji je za njega zadužen, a ako nije po zakonu onda tražim da mi se tačno kaže kako se to dogodilo, ko je to učinio i da se hitno sprovede postupak protiv ili nepoznatog lica ili protiv lica za koje se sumnja da je počinilo krivično delo", rekla je ona.

Tepićevu je interesovalo i da li se vodi postupak povodom stradanja dva službenika Republike Srbije u Libiji s obzirom da se, kako kaže, "gromoglasno ćuti" o ovom slučaju, a radi se, podseća ona, o diplomatama.

"Očekujem da je najmanji dug ove zemlje, kao i prema poslanicima, da nam se objasni da li se sprovodi istraga po ovom pitanju, a ako se sprovodi, da nam se ti podaci daju", rekla je Tepićeva.

Tepićeva je od MUP-a zatražila da joj odgovori šta je preduzeo posle jasnih dokaza i fotografija o maltretiranju novinara u danu polaganja zakletve predsednika Srbije. Ona je ocenila da to nisu radili redari SNS koja je organizovala skup s ozbirom na to da nisu bili vidno obeleženi.

Takođe, zatražila je od Ane Brnabić da dostavi podatke o poslovanjima firme njenog brata "Aseko" od trenutka kada je postala ministarka u vladi.

Poslanik SRS Miljan Damnjanović pitao je Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Srbije šta će da uradi da zaštiti proizvođače malina koji ovih dana negoduju zbog otkupne cene.

"Ovde je moralo da reaguje tužilaštvo, jer ugovor koji su otkupljivači malina sklopili u Valjevu je bio protivzakonit. SRS će stati uz proizvođače malina. Pozivamo da hitno reaguju Komisija za zaštitiu konkurentnosti i Antimonopolska komisija", poručio je on.

Poslanika Dveri Srđana Noga takođe je interesovalo poslovanje firme brata mandatarke Ane Brnabić, jer smatra da je "nelogično i nemoralno da on učestvuje na državnim tenderima dok je ona premijerka".

Kaže i da je ta firma služila kao "zec" i radila u dogovoru sa drugim firmama koje treba da dobiju posao.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da za predsednika Srbije ima pitanje zašto je ostao na čelu stranke s obzirom da, kako je naveo, Ustav kaže da niko ne može da obavlja državnu ili javnu funkciju koja je u sukob s njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima.

Radulović se zapitao i kako je predsednik izmislio dve funkcje premijera, jer je rekao da će se ekonomskim pitanjima baviti Ana Brnabić, a političkim temama Ivica Dačić. On je konstatovao i da je za godinu dana predsediku vlade, sada predsedniku Srbije, poslanička grupa Dosta je bilo uputila 22 pitanja sa skupštinske govornice, a da nijedan odgovor nije dobila.

Kako je rekao, isto važi i za predsednicu paramenta kojoj je DJB postavio 14 pitanja, koja su ostala bez odgovora.

Predsednik LSV Nenad Čanak je zamerio mandatarki da u svom ekspozeu nije pomenula Vojvodinu, štojeona odbacila, navodeći da je veoma mnogo prostora i novca pripalo Vojvodini.

Brnabićeva je u parlamentu rekla da je u samom programu vlade i u njenom ekspozeu više puta pomenuta Vojvodina, a dokaz za to su, kako je rekla, važni kapitalni projekti o kojima je govorila i pisala. "Jedan od njih je Klinički centar Vojvodine u koji se ulaže 32, 6 miliona evra, a 11 od 14 kapitalnih sistema za navodnjavaje je u Vojvodini, dok su samo tri u centralnoj Srbiji", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u Vojvodini, pomenula je i Žeželjev most, Fruškogorski koridor, Naučno-tehnološki park u Novom Sadu...

Poslanik SRS Miljan Damjanović pitao je danas mandatarku Anu Brnabić da li će prihvatiti da šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma i "njegovi ljudi" ostanu u vlasti i, ako ostanu, kako će reagovati kad budu tražili odredjena mesta u ministarstvima, javnim perduzećima i ustanovama.

Damjanović je podsetio da je JS do juče podržavala vladu, a da je Dragan Marković Palma u svom izlaganju rekao da je neće podržati, ali da to, kako kaže, ne znači da ne podržava Aleksandra Vučića. Damjanović je dodao da radikali neće glasati za kabinet Brnabićeve, jer su nezadovoljni prioritetima njene vlade i, posebno, zbog politike evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: