"Američki piloti tri puta hteli da obore avione Asadovaca"

Američki piloti su u junu tri puta tražili dozvolu za obaranje sirijskih aviona, saopštio je general Čarls Korkoran portalu “Militeri”, a prenosi “Sputnjik“.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 28.06.2017.

10:51

Thinkstock

Piloti su se pozivali na samoodbranu.

“Pokušavamo da smanjimo napetost. Ovde smo da se borimo protiv Islamske države, ali ćemo štititi naše snage od onih koji se bore na strani sirijskog režima“, obećao je Korkoran.

Korkoran nije isključio da će ovakvi incidenti biti sve češći. Što više Islamska država bude gubila pozicije, SAD, Damask i Moskva će raditi u istom vazdušnom prostoru.

On je saopštio da u slučajevima kada koalicija nanosi udare sirijskoj avijaciji, „avijacija bez zaštite” – transporti avioni i tankeri – napuštaju vazdušni prostor jer ne znaju kako će reagovati Rusija i Sirija.

Američki avion je 18. juna u provinciji Raka oborio sirijskog lovca Su-22. Dva dana kasnije koalicija je oborila sirijski dron, iranske proizvodnje ”Šahed-129“. Rusko Ministarstvo inostranih poslova je akcije koalicije nazvalo ”vojnom agresijom protiv Sirije“.

U Damasku su izjavili da je Su-22 učestvovao u operaciji protiv Islamske države i optužio SAD i njihove saveznike da koordniraju akcije sa militantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: