Šta planiraju Tači, Haradinaj i Kurti?

Predsednik Kosova Hašim Tači i kandidati za premijera Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti imaju tri pristupa nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Beta

Sreda, 28.06.2017.

16:25

Šta planiraju Tači, Haradinaj i Kurti?
Getty Images

I dok se predsednik Kosova Hašim Tači zalaže za nastavak dijaloga na predsedničkom nivou, Ramuš Haradinaj, kandidat koalicije Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo nastavak dijaloga uslovljava priznanjem Kosova, a kandidat za premijera Samoopredeljenja Aljbin Kurti za redizajniranje procesa nakon pauze od godinu dana, piše Koha ditore.

Nakon izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova pojavili su se predlozi da se dijalog odvija na predsedničkom nivou.

Tači je saopštio da je juče razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku dijaloga u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova, kao i o rešavanju svih pitanja od obostranog interesa.

U izjavama za medije na Kosovu i inostranstvu Tači je ocenio da dijalog nema alternativu, da on treba da postane dinamičniji i da se poveća stepen realizacije postignutih ali i donošenja novih sporazuma.

Haradinaj navodi da za dijalog dve zemlje postoji samo jedan uslov, da Srbija prizna Kosovo.

"Dijalog sa Srbijom je postavljen u pogrešnim okvirima, pošto se razgovara o unutrašnjim pitanjima Kosova. Zainteresovan sam za dijalog sa Srbijom ali za međusobno priznanje. Ne prihvatamo razgovor o unutrašnjim pitanjima Kosova. Ako Srbija ne razmotri odluku o priznanju Kosova, nećemo juriti da budemo deo dijaloga koji govori o unutrašnjim pitanjima Kosova", kazao je Haradinaj za prištinske medije.

Kurti je viziju nastavka dijaloga sa Srbijom predstavio u devet tačaka.

On smatra da prvo treba otvoriti dijalog sa kosovskim Srbima, dok onaj sa Srbijom ne treba nastaviti na "slepo".

"U dijalog je mnogo ulagano a korist je mala. Skupština Kosova bila je ili isključena iz tog dijaloga ili zlopotrebljavana. Najgori proizvod tog dijaloga je sporazum od 25. avgusta 2015. godina i sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, potpisan u Briselu dok je Skupština Kosova bila na odmoru. Potrebna nam je komisija koja treba da oceni i razmotri dosadašnje sporazume sa Srbijom", smatra Kurti.

Kurti smatra da prvi sporazum između Srbije i Kosova, od 19. aprila 2013. godine treba dostaviti na razmatranje Venecijanskoj komisiji.

I on se zalaže za saradnju s Evropskom komisijom i kancelarijom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, ali ističe da je za nastavak dijaloga potrebna pauza od godinu dana kako bi se Kosovo moglo baviti najznačajnijim unutrašnjim političkim i ekonomskim temama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: