"SRB nema aspiraciju da ruši teritorijalni integritet BiH"

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da Srbija nema aspiracije da radi na urušavanju integriteta ili teritorijalne celovitosti BiH.

Izvor: Beta

Sreda, 28.06.2017.

23:15

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

On je naveo da isto tako ne odustaje od podržavanja dejtonskog prava Republike Srpske.

"Očekujem da će odnose RS i Srbije (predsednik Aleksandar) Vučić podići na još viši nivo. Verujem da će mu funkcija predsednika Srbije omogućiti da se više bavi regionalnim i globalnim političkim pitanjima", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RT RS).

On je naglasio da ima odlične odnose sa Vučićem, pune uvažavanja.

Prema njegovim rečima, Srbija je najmoćnija zemlja u regionu, od koje zavisi stabilnost regiona u svakom smislu.

Dodik je dalje ocenio da su Srbija i Hrvatska neopravdano potisnuti iz Saveta za implementaciju mira u BiH.

"To govori o tome da je neko hteo globalnu igru. Srbija se mora vratiti na scenu garanta Dejtonskog sporazuma, kao i Hrvatska. BiH može opstati ukoliko Srbija i Hrvatska očuvaju suštinu Dejtonskog sporazuma", istakao je predsednik RS.

Govoreći o članstvu BiH u NATO savezu, Dodik je ponovio da to nije realno, jer RS ne želi granicu sa Srbijom.

"Republika Srpska ne sme da govori o ovom savezu mimo onoga što je konsenzus, a to je da nema granice na Drini, iako imamo informacije da se drugačije govori", kazao je on, optužujući predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića da je nedavno u sedištu NATO saveza u Briselu izneo drugačije stavove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: