Svi ustali protiv ploče Francetiću

Hrvatska vlada i lokalne vlasti protive se postavljanju spomen ploče na rodnoj kući ustaškog zapovednika Jure Francetića u Otočcu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.06.2017.

12:33

Svi ustali protiv ploče Francetiću

Hrvatski MUP najavljuje mere za sprečavanje eventualnih protvpravnih ponašanja, javila je HINA.

Postavljanje ploče Francetiću protivno je izvorinim osnovama Ustava, a vlada postupa i postupaće u skladu s Ustavom i zakonima štiteći ugled i interese Hrvatske, saopštila je Vlada Hrvatske.

Iz MUP je poručeno da organizator Hrvatska akademija nauka i umetnosti u dijaspori do sada nije taj događaj prijavila nadležnoj policijskoj upravi, pa će policija u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeti neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti radi spečavanja eventualnih protivpravna ponašanja.

Prethodno se i predsednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković oštro suprotstavio postavljanju spomen ploče jednom od najpoznatijih ustaških vođa iz perioda Drugog svetskog rata, istakavši da se radi o potpuno neprihvatljivom i nedopustivom postupku, uz poruku da se takva ploča ne sme postaviti, jer bi to bilo u suprotnosti s Ustavom.

Predsednik Gradskog veća Grada Otočca Branislav Šutić (HDZ) izjavio je Hini da Otočac gradi svoju perspektivu kao proevropski grad. "Eventualno postavljanje ploče moglo bi opteretiti odnose u gradu, sprečiti investitore da ulažu, a nama treba mir, a ne nekakvi radikalizmi", rekao je.

Šutić takođe kaže da su u Otočcu zatečeni situacijom, što potvrđuje činjenica da on kao dugogodišnji javni radnik Otočca nije znao gde je ta navodna rodna kuća Jure Francetića. O tome se morao raspitati, što pokazuje da u Otočcu ne deluju nikakve ekstremne grupe.

Stjepan Kostelac, nezavisni gradonačelnik Otočca, na pitanje hoće li u subotu biti na postavljanju sporne ploče odgovorio je da nije dobio nikakav poziv, da nema nikakva ovlašćenja s tim u vezi i da u subotu neće biti tamo. "Niti ćemo ići niti želimo ići, a o svemu ostalome mogu reći da je to viša politika, neka neko istraži ko s tim ima veze, nas ne zanima, ne želimo nikakve izgrede niti ekstremne odnose u Otočcu", rekao je Kostelac.

Postavljanje ploče Francetiću kao "istaknutom ustaši-antifašisti, hrvatskom političaru i legendarnom vojskovođi iz Drugog svjetskog rata, protiv udruženog italijanskog i srpskog fašizma" najavio je predsednik HAZUD-a Dragan Hazler, te pozvao na otkrivanje ploče državni vrh, predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića.

Na internet stranici HAZUD-a piše da je to udruženje osnovano u švajcarskom gradu Bazu 1978. godine "kada je bilo vidljivo da je Ogranak Matice Hrvatske u tom gradu, kako se navodi, osakaćen, zadužbina zamrznuta i sve hrvatske aktivnosti, osim Hrvatske Katoličke Misije zakočene ili zamrle".

Hazler je domaćoj javnosti poznat po zagovaranju da u Slunju bude postavljen spomenik Francetiću, osnivaču i prvom zapovedniku Crne legije, odnosno elitne jedinice Nezavisne države Hrvatske", jer je Francetić, tvrdi Hazler, "vodio mnoge borbe protiv četnika i partizana".

Spomenik je skupina građana postavila u Slunju u junu 2000. godine, a uklonjen je uz pritisak domaće i međunarodne javnosti u avgustu 2004, pri čemu je uklanjanju prethodilo medjusobno suprotstavljenih protestnih okupljanja, uz jake snage specijalne policije.

U međuvremenu se iz Argentine lokalnom internetskom mediju Likaonline javio Jorge Francetić, nećak Jure Francetića, koji kaže da porodica nije upoznata s postavljanjem ploče, a da oni ovog leta nameravaju staviti jednu ploču na grob njegovih roditelja, jer su partizani Francetićevo telo "bacili na nepoznato mesto".

"General Francetić je ubijen bez sudjenja i to je zločin protiv čovečnosti. Naša familija misli ići na sud i ako ne može u Hrvatskoj, ići ćemo na supranacionalni sud", stoji u pismu Jorge Francetića, u kojem se kaže da je Francetić bio zarobljen prilikom obaranja njegovog aviona 1942. godine nedaleko Slunja i da su ga partizani prilikom zarobljavanja "teško ranili udarcem sekrom u glavu", od čega je umro nakon nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: