"Ruski centar u Nišu važan zbog kosmičkog monitoringa"

Direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija izjavio da bi odobravanje diplomatskog statusa Centru puno značilo u finansijskom smislu.

Izvor: Beta

Sreda, 28.06.2017.

14:29

Tanjug/Dimitrije Nikoliæ

Glamočlija je rekao za agenciju Beta da bi sa diplomatskim statusom Centar imao olakšice prilikom plaćanja opreme i svih drugih troškova.

"Preko Centra je uloženo mnogo para, mnogo kamiona i opreme je dato Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na sve to je morao da se plati porez i deo carine", rekao je Glamočlija.

Prema njegovim rečima, Centru bi finansijske olakšice puno značile posebno zbog toga što je planirano da se do kraja godine formira centar za obuku koji bi imao najnovije trenažere i sredstva za učenje.

"Ukoliko to budemo uspešno završili imaćemo najmoderniji centar za obuku za vanredne situacije ne samo na Balkanu, već i u Evropi", izjavio je Glamočlija.

On je podsetio da Sporazum koji bi dao zaposlenima u Rusko-srpskom humanitarnom centru diplomatski status postoji još od 2014. godine, ali da nije potpisan.

"Sporazum je urađen i oko njegove sadržine usaglasile su se i Srbija i Rusija. Nije potpisan, ali očekujemo da to bude završeno", naglasio je Glamočlija i naveo da Rusko-srpski humanitarni centar važan za Srbiju pre svega zbog kosmičkog monitorniga, za šta malo ljudi zna jer se ne vidi.

Sa svakom međunarodnom organizacijom koja radi na teritoriji Srbije, podsetio je Glamočlija, Ministarstvo spoljnih poslova pravi poseban sporazum i svaka medjunarodna organizacija ima potpisan taj sporazum.

"Preko Rusko-srpskog humanitarnog centra imamo mogućnost da iz Nacionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama u Rusiji dobijamo informacije o opasnostima koje prete našoj zemlji", rekao je Glamočlija.

Prema njegovim rečima, u martu prošle godine Centar je pet dana pre poplava dobio najavu iz Rusije da Srbiji prete obilne padavine.

"Te informacije smo momentalno prosleđivali Sektoru za vanredne situacije, a on je pripremao ljude na terenu. Na taj način se mnogo efikasnije sprečavaju posledice koje bi bile", rekao je Glamočlija.

On je istakao da Rusko-srpski humanitarni centar bez ikakvih troškova može da koristi sve mogućnosti koje Rusija ima na raspolaganju po pitanju satelita i kosmičkog monitoringa.

"Ne moramo da ulažemo novac u lansiranje satelita. Bugarska je nedavno izbacila jedan geostacionarni satelit u orbitu i taj projekat ih je koštao preko 320 miliona dolara", kazao je Glamočlija.

On je podsetio da je posredstvom Centra obuku za postupanje u vanrednim situacijama u Rusiji do sada prošlo više od 300 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica i ostalih učesnika u civilnoj zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: