Nemački zvaničnici odali poštu Helmutu Kolu

Nemački zvaničnici danas su odali poštu nedavno preminulom bivšem kancelaru Helmutu Kolu na misi u katoličkoj katedrali Svete Hedvige u Berlinu.

Izvor: Beta

Utorak, 27.06.2017.

11:04

Nemački zvaničnici odali poštu Helmutu Kolu
Tanjug-AP

Poslanička grupa Kolove konzervativne stranke organizovala je parastos kome su prisustvovali kancelarka Angela Merkel i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Kol, koji je ujedinio Nemačku 1990, preminuo je 16. juna u 87. godini u svojoj kući u Ludvigshafenu.

U Nemačkoj neće biti organizovana zvanična, državna sahrana, već će u subotu 1. jula u Evropskom parlamentu biti održana komemoracija na kojoj se očekuje veliki broj evropskih lidera.

Kolova smrt je takođe izazvala porodične nesuglasice.

Kolov najstariji sin je u intervjuu za nedeljnik Cajt osudio to što neće biti neće biti državne sahrane, koju je odbila njegova maćeha Maike Kol-Rihter.

Valter Kol je takođe osudio izbor Kolove supruge da bivši nemački kancelar bude sahranjen u Špajeru, na jugoistoku Nemačke, a ne u porodičnoj grobnici u Ludvigshafenu, preneo je Frans pres.

Posle evropske komemoracije 1. jula u Strazburu, posmrtni ostaci Helmuta Kola biće helikopterom prebačeni u Ludvigshafen, gde je živeo, a potom u Špajer, gde će biti sahranjen.

Tvorac ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, Kol je posle Drugog svetskog rata najduže od svih bio na dužnosti kancelara (1982-1998).

Kol je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsednikom Fransoa Miteranom bio je glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora i uvođenja zajedničke evropske valute - evra.

Kao istorijska figura konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), smatra se osobom kojoj sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj uspon 1990-ih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: