Optužnica protiv Temera, a on odgovara: Neuništiv sam

Glavni tužilac Brazila uputio je zahtev za podizanje optužnice protiv predsednika Mišela Temera za pasivnu korupciju.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

08:50

Optužnica protiv Temera, a on odgovara: Neuništiv sam
Getty images

To je novi postupak protiv brayilskog predsednika, koji bi mogao da ugrozi njegovu funkciju posle nekoliko afera. Nekoliko sati pre upućivanja zahteva, prvog takve vrste, Temer je rekao da je "neuništiv".

"Niko ne može da nas uništi, ni mene i moje ministre", rekao je Temer.

Da bi Temer bio zvanično optužen i izveden pred Vrhovni sud, neophodno je da zahtev glavnog tužioca prihvati dve trećine poslanika. U slučaju da se to dogodi, Temer bio mogao da bude privremeno sklonjen s vlasti, i to do 180 dana.

Tužilac je optužio Temera da je "precenio svoju funkciju" i primio ko 150.000 dolara mita od kompanije za proizvodnju mesa JSB koja je umešana u skandal o korupciji koja pogadja Brazil.

Više desetina direktora i političara je uhapšeno ili ispitano zbog navodnog naplaćivanja ugovora s državnom naftnom kompanijom Petrobras po većim cenama i korišćenja dela novca za mito i izborne kampanje.

Temer je nasledio predsednicu Dilmu Rusef koja je opozvana krajem avgusta 2016. zbog malverzacija i nameštanja javnih računa i državnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: