Tramp i Modi "zaboravili" nesuglasice

Američki predsednik Donald Tramp i indijski premijer Narendra Modi stavili su po stranu nesuglasice i zajednički se založili za jačanje borbe protiv terorizma.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

07:02

Tramp i Modi
Getty images

Tramp koji je srdačno zagrlio Modija izjavio je u ponedeljak uveče da mu je čast da primi lidera "najveće demokratije na svetu" i dodao da američko-indijski odnosi nikada nisu bili "toliko čvrsti", a koji su posebno ojačani za vreme prethodne administracije Baraka Obame.

Modi je rekao da su SAD prvi partner Indije u ekonomskoj oblasti, navodeći da su američke investicije i prisustvo američkih preduzeća u Indiji od velikog značaja za njegovu zemlju.

Privredna razmena izme]u dve zemlje iznosi oko 115 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Indijski premijer nije novinarima govorio o nesuglasicama sa SAD o klimatskim promenama i imigraciji.

Povlačeći se iz me]unarodnog sporazuma o klimatskim promenama, Tramp je nedavno optužio Indiju da je prema sporazumu dobila više od SAD, što je Indija odbacila.

Odnosi Indije i SAD su se poboljšali za vreme administracije Trampovog prethodnika Baraka Obame i tada su ojačane bilateralne trgovinske veze.

Od dolaska Trampa na vlasti u januaru, pojavile su se prepreke u tim odnosima, jer je Indijcima sada potrebna radna viza za SAD.

Indijski premijer nije pomenuo ni taj problem, već je izrazio želju da SAD ostanu "pažljive prema Indiji i osiguraju kontinuitet u bilateralnim odnosima".

Tramp i Modi su razgovarali i o bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, kao i o upućivanju dodatnih američkih vojnika u Avganistan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: