Konačni rezultati: Socijalisti Edija Rame pobednici izbora

Albanska Socijalistička partija osigurala je drugi mandat na opštim izborima, osvojivši većinu mesta u parlamentu, pokazali su konačni rezultati izbora.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

23:05

Konačni rezultati: Socijalisti Edija Rame pobednici izbora
Foto: Tanjug

Centralna izborna komisija saopštila je da su prebrojani svi glasovi, kao i da je Socijalistička partija Edi Rame osvojila 74 od ukupno 140 mesta u parlamentu, prenosi AP.

"Ovaj rezultat približava nas pristupnim pregovorima sa EU, za koje očekujemo da počnu do kraja godine", rekao je Rama pristalicama Socijalističke partije koji su se okupili na Skenderbegovom trgu u Tirani.

Opoziciona Demokratska stranka Ljuljzima Baše osvojila je 29 odsto glasova, odnosno 43 mesta u parlamentu, dok je Socijalistički pokret za integraciju osvojio 19 mesta.

Prethodna albanska vlada bila je koalicija Socijalističke stranke i Socijalističkog pokreta za integraciju, što je često Rami stvaralo probleme.

Izlaznost na izborima održanim u nedelju bila je 46,7 odsto, što je za sedam procenata manje nego 2013. godine.

Međunarodni posmatrači, koji su nadgledali izbore, pozdravili su mirnu kampanju i izbore, ali su primetili da se aktuelne političke borbe negativno odražavaju na demokratiju ove nekadašnje komunističke zemlje.

Američka ambasada u Tirani saopštila je da incidenti "nisu bili toliko rašireni da bi promenili ukupni rezultat izbora".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvali su danas novi kabinet da nastavi reformske procese.

"Nastavak pravosudne reforme i borba protiv trgovine narkoticima biće od posebne važnosti", navodi se u njihovom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: