Atina osuđuje velikoalbansku provokaciju Tirane

Grčko ministarstvo spoljnih poslova osudilo zvaničnu Tiranu koja je rekonstrukciju Skenderbegovog trga iskoristila za promociju "jedinstva albanskih teritorija"

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

14:55

Atina osuđuje velikoalbansku provokaciju Tirane

Od toga se neke teritorije nalaze u drugim državama, prenosi RTS.

Ministarstvo navodi da je to provokacija albanske vlade koja otvoreno potkopava dobrosusedske odnose.

Na obnovljenom Skenderbegovom trgu nalaze se kamene ploče iz različitih delova Balkana, uključujući i grčku regiju Filijates.

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su kamene ploče, na kojima je upisano geografsko poreklo i simbolizuju "jedinstvo albanskih teritorija", izraz jasne namere Tirane da u prikrivenoj formi promoviše iredentizam.

"To je još jedna provokacija albanske vlade, koja otvoreno potkopava dobrosusedske odnose. Ovo je opipljiv dokaz podrške iredentističkim tendencijama protiv zemalja koje se graniče sa Albanijom, s obzirom na to da su imena regiona različitih balkanskih država bukvalno urezana u kamen", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Grčko ministarstvo je obavestilo prijatelje, partnere i međunarodne organizacije u vezi sa tim pitanjem, ali do početka sedmice nije objavilo nikakvo zvanično saopštenje budući da nisu želeli da se to pogrešno protumači kao mešanje u predizborni proces u Albaniji.

"To ni na koji način ne znači da ćemo tolerisati ponašanje koje je u suprotnosti sa evropskim duhom mirnog suživota i saradnje i koji flagrantno krši temeljni princip održavanja dobrosusedskih odnosa, što je jedan od ključnih preduslova za evropski put u Tirani. Čak i danas, nažalost, opasna i zastarela razmišljanja iz prethodnog veka podrivaju napredak i prosperitet regiona, stvarajući prepreku evropskoj budućnosti Albanije", zaključuje se u saopštenju grčkog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: