Beograd od juče pametniji, počeo Matematički kup

U Matematičkoj gimnaziji u Beogradu počeo je 5. matematički kup.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

16:43

Beograd od juče pametniji, počeo Matematički kup
Foto: Thinkstock

Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju učestvuju učenici do 16 godina iz oblasti matematike, fizike i programiranja.

Beograd je od juče pametniji. Prestonica je puna mladih matematičara iz 13 zemalja. Postoji pozitivna trema, ali se svi oni stalno pripremaju i u odličnoj su naučnoj kondiciji.

“Očekujem makar 49 od 100 poena. Ja sam iz Italije i teško je takmičiti se sa zemljama kao što je Srbija, jer imate drugačiji način učenja matematike”, navodi jedna mlada Italijanka.

“Ja sam iz Rusije, učim matematiku i želim da pobedim”, kaže mladić.

“Ja sam iz Rumunije, imam 12 godina. Ovo mi je prvo takmičenje, daću sve od sebe. Nastavnik mi je rekao da je teško i da moram još da učim”, navodi jedan dečak.

Domaćin je Matematička gimnazija,a mladi volonteri druže se sa gostima i upoznaju ih sa znamenitostima prestonice.

“Ja sam Iz Beograda, mi smo volonteri, dežuraćemo na takmičenjima i onda ćemo posle voditi ekipe u obilaske”.

“Stvarno mi se dopada Beograd, ja sam iz Nemačke, juče sam video znamenitosti, a bilo je super i osetiti atmosferu ovog grada”.

“Ja sam iz Rusije, drugi put sam u Srbiji i stvarno mi se sviđa vaša zemlja, samo je velika vrućina”.

Takmičenje iz matematike, fizike i programiranja počelo je danas, a traje do 5.jula.

“Nadam se da će takmičenje proteći u najboljoj atmosferi, kako bi učesnici iz inostranstva , ali i naši domaći talenti razmenili znanja i dobili dodatne podstreke”, naveo je direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

“Jako mi je prijatno danas sa vama i mislim da ovo već postaje tradicija peta godina kupa matematičke gimnazije, znači mnogo i za našu zemlju, a nadam se i za goste. Mislim da ćete danas sigurno osim matematike, programiranja, fizike , onog što vi najviše volite imati prilike da se mnogo i lepo družite”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Najboljima slede medalje, ali svi koji učestvuju u ovakvom takmičenju zapravo su već pobednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: