Partneri iz Hrvatske na finalnom takmičenju u KODigranju

U subotu 24. juna u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je prvo finale takmičarske lige KODigranje na kome je učestvovalo 30 ekipa iz svih krajeva Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

10:33

Partneri iz Hrvatske na finalnom takmičenju u KODigranju
Foto: Fond B92

To su ekipe koje su u prethodne dve faze takmičenja postigle najbolje rezultate. Najuspešnije tri ekipe u programiranju mBot robota bili su timovi OŠ „Prva OŠ Kralja Petra II“ iz Užica, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Niša, i OŠ pri gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

Pobednicima i svim finalistima uručene su vredne nagrade uz pomoć kojih će učenici razvijati kompetencije u oblasti elektronike, robotike i interneta inteligentnih uređaja (Internet Of Things – IOT). Ovi setovi služe za programiranje i pravljenje automantizovanih procesa, kao što su na primer zalivanje cveća i kuvanje.
Foto: Fond B92
Organizator akciije, Fond B92 se opredelio za ove vredne nagrade na osnovu preporuka kolega iz Hrvatske, odnosno Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji koji u sklopu svoje lige Croatian Makers uspešno sprovodi takmičenje u stvaranju inovativnih rešenja za pametan dom koristeći LittleBits Smart Home opremu. Tako su deca u Hrvatskoj napravila robote koji kuvaju supu, prave dekoracije za Božić i sl.

Na takmičenju su dodeljene i zahvalice i priznanja donatorima Bitke za znanje, a jedan od specijalnih gostiju bio je i hrvatski preduzetnik i filantrop Nenad Bakić. Njegov Institut za inovativnost mladih inicijator je i autor Croatian Makers lige, kao i drugih projekata koji promovisu i podstiču razvijanje STEM kompetencija kod mladih, čiji je model bio uzor za kreiranje Bitke za znanje i lige KODigranje u Srbiji.

"Kada me je kontaktirao Veran Matić, posle prvih nekoliko meseci Croatian Makers, koja je već postala masovna akcija kada je reč o broju uključenih škola, pomalo sam bio rezervisan da je moguće brzo preneti naše iskustvo. Razgovarali smo s Veranom, informirali se, i ocijenili da bi to mogao biti tako dobar partner da smo ne samo donirali projekt, nego i pomogli finansijski. Svejedno, uspeh koji je ostvario Fond B92 je premašio sva naša očekivanja. Verujem da možemo i u drugim našim akcijama napraviti velike pomake između Hrvatske i Srbije ali i šire, te da ovaj projekat može biti i uzor prekogranične saradnje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: