Spajser opet na mukama: "Ne zna" za sukob Kušnera i Abasa

Portparol Bele kuće Šon Spajser ne zna za napetost na sastanku Džareda Kušnera, savetnika i zeta Donalda Trampa, i palestinskog lidera Mahmuda Abasa.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.06.2017.

22:32

Spajser opet na mukama:
Getty Images

Spajseru je postavljeno pitanje o izveštajima koji su se pojavili tokom vikenda da su Kušner i Abas imali napet sastanak prošle nedelje u Ramali na Zapadnoj obali, tokom koga su diskutovali o obnovi mirovnog procesa, a takođe i kako da se pozabave eksplozivnim pitanjem isplata porodicama osuđenih terorista.

Sastanku je prisustovao i Trampov savetnik Džejson Grinblat, zadužen za međunarodne pregovore. Spajserovo poricanje svake napetosti je samo najnovije, imajući u vidu ranije pokušaje zvaničnika Bele kuće da poreknu izveštaje o tome koje su se pojavili u arapskim medijima.

U saopštenju Bele kuće o sastanku je navedeno da su "zvaničnici SAD i palestinsko rukovodstvo naglasili da će za sklapanje mira biti potrebno vreme i važnost da se učini sve što je moguće da se stvori atmosfera koja doprinosi postizanju mira". Spajser je takođe rekao da je sastanak bio pozitivan i da će se diskusije o koracima za podršku mirovnom procesu nastaviti.

Delegacija koju je predvodio Kušner navodno je izrazila svoje neslaganje jer je Abas odbio da osudi nedavni napad u Jerusalimu u kome je ubijena jedna izraleska policijka, objavio je list Al Hajat koji se izdaje u Londonu.

Kušner i Grinblat su takođe postavili pitanje isplata porodicama napadača na Izraelce koji su ubijeni ili su u izraelskim zatvorima, kao i o huškanju protiv Izraela.

Visoki palestinski zvaničnici rekli su posle tog sastanka da je palestinsko rukovodstvo uveliko razočarano. Takođe su rekli da su Kušner i Grinblat koji su došli u Ramalu posle sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu na samom početku pomenuli žalbe Izraela zbog isplata i huškanja na nasilje.

"Oni su zvučali kao Netnjahuovi savetnici, a ne kao fer arbitri", rekao je neimenovani palestinski zvaničnik, dodavši da su savetnici počeli da postavljaju Netanjahuova pitanja, a onda je palestinska strana zatražila da čuje od njih jasne stavove koji se tiču ključnih pitanja decenijskog sukoba.

Kušner je posetio region u pokušaju da doprinese obnovi mirovnog procesa koji je u zastoju više od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: