"Tramp gađao Siriju, a znao da nije bilo hemijskog napada"

Predsednik SAD Donald Tramp je kad je naredio napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu Šairat znao da sirijske vlasti nisu koristile hemijsko oružje u Han Šejhunu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

15:53

Foto: Gettyimages

To je naveo američki novinar Simor Herš nemačkom listu „Velt“.

Prema informacijama koje je Herš dobio od izvora u američkoj obaveštajnoj službi i vojnim krugovima, prilikom donošenja ove odluke Tramp nije uzeo u obzir mišljenja stručnjaka, iako su ga obaveštajne agencije upozorile da ne postoje dokazi o primeni hemijskog oružja. Zatim je Bela kuća dala medijima lažnu interpretaciju događaja.

Novinar navodi da je, kako bi se izbegle žrtve među mogućim doušnicima američke obaveštajne službe, Moskva unapred obavestila Vašington da će 4. aprila vazduhoplovstvo Sirije izvesti napad na Han Šejhun pomoću konvencionalnih granata.

List ističe da je meta vazdušnih napada na Han Šejhun bila jednospratna zgrada u kojoj su se održavali razgovori lidera raznih terorističkih grupa. Prema procenama američkih obaveštajaca, u napadu su ubijena četiri lidera terorista.

U noći 7. aprila SAD su izvele napad raketama „tomahavk“ na vazduhoplovnu bazu sirijske vojske Šairat. Napad je izveden pod izgovorom da se tamo postoji skladište hemijskih supstanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: