Venecuela: Poslanici demonstranti- teroristi ili heroji?

Grupa mladih poslanika Venecuele našla se u prvim redovima nasilnih protesta protiv vlade koji u toj zemlji traju već tri meseca.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.06.2017.

14:21

Venecuela: Poslanici demonstranti- teroristi ili heroji?
Tanjug, arhiva

Jednog od njih je tokom protesta oborio je mlaz iz vodenog topa, drugi je gurnut u kanal, a većina je bila poprskana biber-sprejom, tako da su se nagutali dima suzavca, zatim su pretučeni i pogođeni hicima, prenosi Rojters.

Poslanici Narodne skupštine koji su među demonstrantima, svakodnevno na ulicama Venecuele pomeraju bezbednosne granice, otimaju kanistere sa suzavcem kako bi gađali snage policije i vojske, a za veliki broj pristalica opozicije predstavljaju narodne heroje.

Međutim, kako se navodi, za socijalističku vladu predsednika Venecuele Nikolasa Madura, oni su glavni "teroristi" u državnom udaru koji podržavaju SAD pokrenutom sa ciljem da se ostvari kontrola nad ogromnim naftnim bogatstvom ove države, članice OPEK-a.

Tih desetak poslanika u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim uglavnom su članovi partija "Pravda Prvo" i "Narodna volja", koje se zalažu za građansku neposlušnost prema predsedniku, smatrajući ga diktatorom.

Oni većinom protestuju bez zaštitne opreme, za razliku od drugih maskiranih i opremljenih mladih demonstranata koje ponekad formiraju krugove oko njih kako bi ih zaštitii.

Oni, kako se navodi, ne primaju plate od kako su smanjeni fondovi Narodne skupštine i žive od pomoći prijatelja i porodice, a neki još žive sa svojim roditeljima.

Demonstranti su i u petak blokirali ulice u Karakasu i drugim gradovima širom zemlje, u znak protesta zbog pogibije 22-godišnjeg demonstranta Davida Valjenilje, na koga je iz blizine pucao pripadnik Nacionalne garde i pogodio ga gumenim mecima u grudi.

Ministar unutrašnjih poslova Nestor Reverol priznao je da je vojna policija ubila mladića, nakon što su mediji objavili snimke ubistva.

Demonstranti optužuju predsednika Madura za nestašicu hrane, lekova i osnovnih životnih proizvoda, poput sapuna, pa čak i toalet papira i traže održavanje prevremenih izbora.

Proteste u Venecueli najčešće su pratili sukobi između demonstranata i policije, pa je do sada poginulo 75, povređeno više od 1.000 i uhapšeno više od 3.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: