Rat iz Sirije preliva se na Izrael

Sirijska vojska upozorila Izrael zbog dva napada u znak odmazde zbog prelivanja sukoba na teritoriju pod izraelskom okupacijom.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.06.2017.

12:06

Rat iz Sirije preliva se na Izrael
Getty images

Sirijska strana je navela da su trojica sirijskih vojnika ubijena izraelskom vatrom. Desetak granata iz Sirije palo je na Golansku visiju u subotu, što je izazvalo odgovor Izraela u kome su navodno ubijena dva sirijska vojnika. U nedelju je još nekoliko projektila palo preko granice, a armija je to označila prelivanjem vatre.

Danas su Izraelci koji žive na Golanskoj visiji rekli da su čuli eksplozije izazvane ponovnim prelivanjem vatre preko granice sa Sirijom. Izraelska vojska je rekla da se radi o samo nekoliko metaka koji su pogodili bazu mirovnih snga UN izazvavši mali požar. Projektili nisu nađeni.

"Generalštab sirijske vojske smatra izraelskog neprijatelja odgovornim za ozbiljne posledice tih ponovljenih akcija, uprkos svakom opravdanju koje postoji", navedeno je kasno sinoć u sirijskom vojnom saopštenju.

Sirijski Generalštab je takođe objavio fotografije trojice ljudi za koje je navedeno da su vojnici poginuli u izraelskim napadima, ali nije precizirano kada i gde.

U nedelju je sirijski ministar odbrane Fahd Džasem al Freidž obišao vojnike na jugu Sirije povodom kraja Ramazanskog posta, najavivši da će režim nastaviti da se bori dok ne osvoji "svaki delić domovine", kako je rekao.

Izraelska vojska je u nedelju ciljala dve artiljerijske pozicije i kamion s municijom koji pripada sirijskom režimu, navedeno je u izraelskom vojnom saopštenju u kome se dodaje da je naredjeno Izraelcima da se drže podalje od otvorenih područja duž granice kraj Kuneitre gde se vode teške unutrašnje borbe.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je u subotu uveče da će sirijski režim nastaviti da trpi posledice svakog napada na Izrael koji potiče sa sirijske teritorije. On je dodao da Izrael nema nameru da prihvata izazove svom suverenitetu i pretnje svojoj bezbednosti, čak i ako su izazvani prelivanjem iz sirijskih unutrašnjih borbi.

"Odgovorićemo snažno i odlučno na svaki takav slučaj. Što se nas tiče režim (sirijskog predsednika Bašara) Asada je odgovoran za ono što se dešava na njegovoj teritoriji i nastaviće da trpi posledice ako se to ponovi", rekao je Liberman.

Izrael nastoji da se drži podalje od građanskog rata u Siriji koji traje već šest godina i uzdržava se od svrstavanja uz bilo koju stranu, ali je na prelivanje vatre odgovorio više puta.

Takođe su izraelske vazduhoplovne snage napadale konvoje oružja iz Sirije, navodno namenjene libanskom Hezbolahu. Izrael je osvojio strateški Golan u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao. Sirija i Izrael su tehnički još u ratu iako je granica decenijama bila mirna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: