Kina: Oslobođen nobelovac, ali je teško bolestan

Kineske vlasti oslobodile su Nobelovca Lijua Sjaoboa nakon što su lekari dijagnostikovali da boluje od karcinoma sa smrtnim ishodom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

10:59

Kina: Oslobođen nobelovac, ali je teško bolestan
Thinkstock

"On sada prima terapiju u bolnici u Šenjangu (na severoistoku Kine). Nema posebne planove, samo prima terapiju", izjavio je njegov advokat Mo Šaoping za AFP.

Mo je rekao da je Lijuu dijagnostifikovan kancer 23. maja, a da je pušten iz zatvora narednog dana.

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Liju (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti".

Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989. On je tada osuđen na 20 meseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na "na ponovnom obrazovanju" i više meseci u kućnom pritvoru.

Liju je više puta istakao da kazna koja mu je izrečena ne samo da je povredila kineski ustav, već i osnovna ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: