HR kreće u nabavku lovaca: F-16 "barak" ili "gripen"

Hrvatsko Ministarstvo obrane će sredinom jula poslati u četiri države zahtev u kojem stoji da je Hrvatska zainteresovana za kupovinu njihovih borbenih aviona.

Izvor: Veèernji list, Sputnjik

Ponedeljak, 26.06.2017.

14:05

HR kreće u nabavku lovaca: F-16
Foto: Thinkstock

Taj će zahtev za dvadesetak dana Ministarstvo uputiti u Švedsku za kupovinu aviona „gripen“ i „JAS-39“, u SAD za kupovinu „F-16“, u Južnu Koreju za „FA-50“ i Izrael za „F-16 Barak", javlja Večernji list.

Plan je da se odmah ugovori i obuka oko 50 tehničara i desetak pilota u prvoj fazi, a da već na leto 2020. počnu da pristižu prvi borbeni avioni.

Ministarstvo odbrane računa da bi u iduća dva meseca mogle da stignu konkretne ponude, koje bi onda MORH-ovi timovi razmatrali naredna dva meseca.

Bude li sve teklo po planu, krajem oktobra ili novembra sve će biti spremno za izbor favorita, borbenog lovca koji bi postepeno trebalo da zameni više nego islužene MiG-ove 21, navodi Večernji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: