Ko je nova zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji?

Slovenka Mateja Norčič imenovana je za zamenika šefa Delegacije EU u Srbiji, saznaje Tanjug.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.06.2017.

20:46

Ko je nova zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji?
screenshot

Norčič je do sada bila zamenica ambasadora Slovenije u Beogradu.

Ambasador Vladimir Gasparič je i najavio prelazak Norčić na novu dužnost u Delegaciji EU, ali nije precizirao na koje mesto, i tim povodom joj poklonio knjigu "Na Drini ćuprija" Ive Andrića.

Mateja Norčič do sada je radila kao otpravnik poslova i zamenik ambasadora Republike Slovenije u Srbiji.

Do 2012. bila je zamenik šefa Sektora za susedne zemlje u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije i opunomoćeni ministar Sektora za politiku Evropske unije u MSP-u.

Prethodno je bila je i opunomoćeni ministar u Sektoru za bezbednosnu politiku slocvenačkog Ministarstva. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, a Master iz Evropske politike završila je na švedskom Univerzitetu u Lundu.

Govori engleski, srpski, hrvatski, aktivno francuski i pasivno nemački. Dolakom Norčič u Delegaciju EU, na mesto Oskara Benedikta, diplomatsko predstavništvo Unije u naššoj zemlji imaće novo rukovodstvo.

U Beograd, naime, uskoro stiže i novi šef Delegacije, italijanski diplomata Sem Fabrici. On je do sada bio šef delegacije EU u Australiji.

Fabrici je, inače, optimističan prema budućnosti EU i smatra da je evropski projekat nezaustavljiv, jer među Evropljanima postoji moćna volja da EU uspe, iako je Bregzit uneo "element nesigurnosti".

"Ideja da se vratimo na nacionalni nivo je nemoguća. Na kakav nacionalni nivo bismo se vratili uopšte? Od Rimskog carstva smo isprobavali brojne sisteme vladavine. Ono što trenutno imamo funkcioniše. Iako nailazimo na poteškoće, vrednost projekta je i dalje tu. Među sobom uspevamo da rešimo sve probleme", poručio je Fabrici svojevremeno za australijski "Fajnenšal tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: