"Sedali su 15 puta za sto, ali dok EU ne pritisne..."

Dokle god je na deklarativnom nivou rešenost da se rešavaju problemi u regionu, ništa se neće zaista desiti, kaže Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.06.2017.

16:54

Foto: B92

Kopredsednik inicijative kaže i da su lideri u regionu samo ove godine bar 15 puta bili za istim stolom, ali da je za napredak potreban pritisak Evropske unije.

"Sedali i razgovarali na raznim nivoima. Ali ako tu nema ništa dubinski, ako EU ne iskoristi mehanizme za pritisak, a ima ih, to je i dalje kao da mačka juri svoj rep", kaže on.

Gostujući u Kažiprstu, Popov je rekao da se često odnosi u regionu svode na prepucavanja i da smo često gledali slučajeve "ja tebi notu, ti meni notu".

"Ljudi iznose argumente, a tuđi ih ne interesuju. Tu onda nema dijaloga, to je obično prepucavanje. Drugo je kad sednu lideri pa stvarno žele da se posvete problemima", kaže Popov.

Iako ističe da je dobro što postoji Berlinski proces, kao dokaz da EU i dalje vodi računa o ovom delu Evrope, važne su i stvari koje se ne zovu "projekti" i "inicijative".

"Potrebna je rekonstrukcija društava. Svi infrastrukturni projekti će biti prazna priča u suprotnom. Ako nema mostova među ljudima, čemu onda putevi do Prištine ili Tirane", kaže Popov.

Gost Kažiprsta navodi da se nevladine organizacije trude da izgrade te mostove.

"Zato se mi zalažemo za dubinsku rekonstrukciju i sa takvom inicijativom idemo u Trst. Mi želimo da se uvede vladavina prava, da se vodi računa o korupciji, da se brine o mladima, a ne da oni traže kartu u jednom pravcu", rekao je Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: