Izbori dan u Albaniji: Vrućina, praznik i "haos na kraju"

Parlamentarne izbore u Albaniji je obeležio slab odziv birača, a mogući razlozi su verski praznik i temperatura koja je dosegla 39 stepeni Celzijusa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.06.2017.

22:23

Izbori dan u Albaniji: Vrućina, praznik i
Getty Images

Glasanje je okončano u 20 časova, nakon što je Centralna izborna komisija odlučila da biračka mesta budu otvorena sat vremena duže zbog slabe izlaznosti.

Agencija AP navodi da je ta odluka izazvala haos na pojedinim biračkim mestima gde su se stvorile gužve.

Po zatvaranju biračkih mesta, preliminarni podaci sa obrađenih 19 odsto glasačkih mesta pokazuju da je izlaznost bila 43,9 odsto. Pre četiri godine, odziv birača je bio 53,5 odsto.

Birališta su otvorena u sedam, a ubrzo posle toga u Tirani je primećen veliki broj starijih i mlađih građana, koji su želeli da glasaju najverovatnije da bi izbegli vrućine ili otišli na plaže nakon glasanja, prenosi Rojters.

Za bezbednost na izborima brinulo se oko 6.000 policajaca, a izborni tok je pratilo 300 međunarodnih posmatrača.

Albanci slave Bajram, što označava kraj Ramazana, a zvaničnici su posle glasanja čestitali muslimanima ovaj praznik i pozvali ih da izađu da glasaju.

"Danas je Albaniji potreban Bog više nego ikada", rekao je posle glasanja premijer Edi Rama čija je Socijalistička partija, sudeći prema izlaznim anketama, osvojila najviše glasova.

U Albaniji su održani deveti parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje Evropskoj uniji.

Na izborima su se ponovo suočile dve vodeće koalicije predvođene Socijalističkom strankom i aktuelnim premijerom Edijem Ramom i opozicionom Demokratskom strankom Ljuljzima Baše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: