Šef CIA: Tramp je zahtevan, a mešanje Rusa ništa novo

Direktor CIA Majkl Pompeo kaže da nije neobično to što se Moskvi pripisuju pokušaji mešanja u predizbornu kampanju u SAD 2016, prenela je agencija Tass.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

16:16

Šef CIA: Tramp je zahtevan, a mešanje Rusa ništa novo
Getty Images

"Obaveštajna zajednica je već govorila da rusko mešanje u izbore nije nikakva novost. Rusi se time odavno bave, decenijama pokušavaju da podriju američku demokratiju", rekao je Pompeo u intervjuu za televiziju MSNBC.

On je rekao da nema dokaza umešanosti ruskog rukovodstva u hakerske napade u SAD pre izbora.

Šef CIA je dodao da hakerski napadi "nisu novost i samo naglašavaju potrebu da se pronađe način kako ih zaustaviti".

Zbog optužbi za mešanje u izbore, SAD su uvele sankcije nekim ruskim kompanijama, civilnoj i vojnoj obaveštajnoj službi, FSB i GU, a proterano je 35 ruskih diplomata i zatvorena su diplomatska predstavništva u državama Njujork i Merilend.

Rusija je više puta do sada odbijala optužbe za hakerske napade, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je sankcije nazvao "aktom agresije".

Govoreći o obaveštajnim podacima, Pompeo je rekao da se predsednik SAD Donald Tramp "veoma ozbiljno odnosi prema materijalu koji mu dostavljaju obaveštajci", da je veoma zahtevan i da svakodnevni brifinzi o pitanjima nacionalne bezbednosti traju i više od 40 minuta.

On je tako odbacio medijske navode da je Tramp ravnodušan prema tim brifinzima i da se čak na njima dosađuje.

"Moj prethodnik se drugačije odnosio prema tome i nije često boravio u Beloj kući. Predsednik Obama je imao drugačiji stav prema obaveštajnim podacima. Tramp je veoma zahtevan prema obaveštajcima, postavlja veoma složena pitanja i očekuje odgovore od mene drugih", zaključio je Pompeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: