Devojčica (13) javno rekla da je gej, ugasili joj mikrofon

Devojčica stara 13 godina koja je deo mormonskog verskog pokreta javno je u Juti u SAD rekla da je gej nakon čega su joj isključili mikrofon, piše "Gardijan".

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

11:54

Devojčica (13) javno rekla da je gej, ugasili joj mikrofon
Foto: Screenshot

Snimak njenog govora objavljen je na internetu.

Devojčica po imenu Savana je u crkvi 7. maja rekla da je gej i da je "bog i dalje voli", nakon čega su joj crkveni lideri isključili mikrofon. Sve to se dogodilo tokom službe u kojoj se članovi crkve ohrabruju da dele svoja osećanja i verovanja.

"Nisu pogrešili kada su mi dali pege ili kada su učinili da budem gej. Bog me voli ovakvu kakva sam", rekla je devojčica.

Njena majka Heder Kester izjavila je da je Savana želela da u crkvi saopšti svima da je gej kako bi bila primer drugim pripadnicima LGBT zajednice među mormonima.

Mormonska religija je jedna od mnogih konzervativnih verskih grupa koje se protive istopolnim brakovima. Vrhovni sud SAD legalizovao je gej brak.

Mikrofon joj je bio isključen dva minuta, ubrzo nakon što je rekla da nije "užasna grešnica" i da se nada da će jednog dana imati partnerku, da će se udati i zasnovati porodicu.

Sveštenik Džud Lo izjavio je da je Savana "hrabra mlada devojka" i da će se kongregacija pobrinuti da se ona i njena porodica osete voljeno. Međutim, protivi se nedozvoljenom snimanju i protestu grupe "nemormona" koji su bili problematični.

Osim toga, predsednik volonterske grupe koja podržava mormonsku crkvu Skot Gordon izjavio je da je "ok to što je Savana rekla da je gej tokom svedočenja", ali da je prešla liniju kada je rekla da "bog želi da ona i njena partnerka imaju decu".

"Možete da verujete u šta god želite, ali ne možete to da propovedate", naveo je on.

Mormoni su verska i kulturna grupa povezana sa mormonizmom, verskim pokretom koji je nastao nakon vizije Džozefa Smita u državi Njujork 1820. Njihov centar danas je u Juti, a većina mormona je deo Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

Mormoni imaju zdravstveni kod koji savetuje izbegavanje alkoholnih pića, duvana, kafe, čaja i drugih supstanci koje izazivaju zavisnost. Oni takođe teže da budu vrlo privrženi svojim porodicama, i održavaju jake veze među generacijama i širom porodicom. Mormoni imaju strog zakon čednosti, zahtevajući uzdržavanje od seksualnih odnosa van braka i strogu vernost u braku.

Mormoni se izjašnjavaju kao hrišćani, iako se neka od njihovih uverenja razlikuju od tradicionalnog hrišćanstva. Mormoni veruju u Bibliju, kao i druge svete tekstove, kao što je Mormonova knjiga.

Srž mormonske vere je verovanje da Bog govori svojoj deci i odgovore na njihove molitve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: