Kitarović: Bila sam u Beogradu u duhu dobrih običaja

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je ceremoniji inauguracije Aleksandra Vučića prisustvovala radi nastavka i osnaženja dijaloga država.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.06.2017.

22:33

Kitarović: Bila sam u Beogradu u duhu dobrih običaja
Tanjug

Ona je poručila da smatra da Hrvatska i Srbija moraju da imaju stalan i konstruktivan dijalog.

"Učinila sam to u duhu dobrih običaja, ali pre svega radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga, kojem je temelj Subotička deklaracija. Držim da Hrvatska i Srbija moraju imati stalan i, nadamo se, konstruktivan dijalog, kako o bilateralnim pitanjima, tako i o svim pitanjima od interesa za zemlje Jugoistočne Europe", rekla je Grabar-Kitarović.

Obraćajući se na prijemu povodom obeležavanja Dana državnosti Hrvatske ona je naglasila da su rane iz rata u Hrvatskoj još sveže i bolne i da neke nikada neće zaceliti, posebno kod onih koji traže svoje nestale.

"Moramo učiniti sve kako bismo ih pronašli. I pravo na obeležen grob ljudsko je pravo. To je pre svega humanitarno pitanje, ali je i političko, o kojem sam razgovarala i ponovno ću razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem", poručila je hrvatska predsednica u svojoj kancelariji.

Ona je izrazila veru u "dobru volju" i razrešavanje tog "velikog i teškog pitanja" kako bi se i tako učinio "važan korak" ka stvarnoj normalizaciji odnosa dve države i naroda".

Podsetivši na 25. jun 1991. godine i donošenje Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, Grabar-Kitarović je rekla da se od tada nije dovoljno pažnje posvetilo pitanjima unutrašnjeg uređenja i poručila da se treba usmeriti na budućnost, na sprovođenje politike koja će u prvi plan staviti rešenje egzistencijalnih pitanja.

Naglasak je stavila na pet politika: demografsku obnovu, privrednu obnovu, obrazovnu reformu, sigurnosnu politiku, te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju radi ravnomernog razvoja svih krajeva Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: