AFP: Evropom želi da upravlja – "Emangela"

Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel iskoristili su samit u Briselu, kome je francuski predsednik prvi put prisustvovao, da upute jednu poruku.

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

08:33

AFP: Evropom želi da upravlja –
Getty Images

Oni su istakli da njihove zemlje nameravaju da predvode oživljavanje EU posle Bregzita.

Merkel i Makron su održali, kako je navela agencija AFP, neuobičajenu zajedničku konferenciju za novinare, posle samita lidera EU, dok su pozadinu krasile zastave njihove dve zemlje, kao i plava zastava sa žutim zvezdicama Evropske unije.

"Kada Francuska i Nemačka govore jednim glasom, Evropa može da ide napred", istakao je, stojeći pored nemačke kancelarke, Makron u sobi prepunoj novinara.

Makron (39) je rekao i da "ne može biti značajnog rešenja, ako to nije značajno rešenje za Francusku i Nemačku.

Uprkos pragmatičnijem tonu, poruka 62-godišnje Merkel je bila ista, primećuje francuska agencija,

"Ova konferencija za novinare pokazuje da smo odlučni da zajednički nađemo rešenja za probleme", kazala je Merkel.

Makron je naveo da odluka dvoje lidera da se pojave zajedno predstavlja više od političkog stava.

"To je više od simbola, u pitanju je istinska radna etika", kazao je makron.

Merkel i Makron su istakli jedinstvo povodom više pitanja, uključujući i planove o jačanju evropskih odbrambenih kapaciteta, pitanju klimatskih promena, borbi protiv terorizma i trgovine.

Ipak, lideri Francuske i Nemačke, nazivani "Merkron, Makerel" i "Emangela" u stilu nadimaka selebriti parova, bili su obazrivi po pitanju reforme evrozone, gde nisu zalazili u detalje, dodaje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: