Žustra polemika u Skupštini – od amnezije do dva premijera

Raspravu u Skupštini Srbije obeležila je žustra polemika o tome da li treba uvećavati broj resora.

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

14:02

Žustra polemika u Skupštini – od amnezije do dva premijera
Tanjug

Na kritike dela opozicije o glomaznoj vladi, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kaže da neki izgleda imaju problem sa “političkom amnezijom”.

Dok su poslanici vladajuće koalicije pozdravili formiranje dva nova ministarstva, deo opozicije oštro je kritkovao osnivanje ministarstva za evropske integracije.

Povodom kritika poslanika Ðorđa Vukadinovića na glomaznu vladu, te formiranja ministarstva za evropske integracije, ali ne i ministarstva za KiM, Martinović navodi da je prva vlada Vojislava Koštinice imala 22 člana i 19 ministarstava, u vreme kad je postojala državna zajednica SCG, a da je druga njegova vlada bila još glomaznija.

Ocenio je da je na granici političkog licemerja da krokodilske suze nad KiM rone “veliki branioci KiM” i “veliki protivnici EU”, upitavši ih koliko njihove dece živi u zemljama EU, koliko ih ima stanove u Parizu, Berlinu, Rimu, Beču, Londonu i čija deca studiraju na najprestižnijim evropskim i američkim univerzitetima gde se školarina meri desetinama hiljada dolara ili evra.

“Znam ih mnogo koji sve to imaju, ali kad dođu u skupštinu ponašaju se kao licemeri”, kaže Martinović ističući da je činjenica da je EU glavni trgovinski partner Srbije.

Naveo je da je, što se tiče KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da se založi da se svakome od njih koji se bore za KiM iz Knez Mihailove, luskuznih stanova na Vračaru i Starom gradu, da novčana pomoć države da izađu iz kruga dvojke i presele se u Ranilug, Kosovsku Mitrovicu, Prištinu, Štrpce, te da na KiM brane interese Srba u pokrajini.

“Idite malo dole, pa dole na licu mesta branite interese Srba na KiM kao što to radi direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić”, rekao je Martinović navodeći da je Ðurić hiljadu puta više bio na KiM od svih ministara za KiM, te da Srbi sa KiM dobro znaju da Vučić i Vlada Srbije brinu o interesima Srba u pokrajini.

Na navode da bi razumeo da je sa ovako predloženim izmenama izašao lider LDP Čedomir Jovanović, ali ne i sadašnja vladajuća koalicija, reagovao je Jovanović koji kaže da se borba za srpski narod na KiM vodi evropeizacijom Srbije, a ne njenom kosovizacijom.

“Ministarstvo za KiM je trebalo da imamo pre 30 godina, trebalo je da u njemu budu i Srbi i Albanci na KiM. Zašto nemamo ministarstvo za KiM? Iz istog razloga što nemamo ministarstvo za prekomorske oblasti”, kaže Jovanović i navodi da je Kosovo predmet manipulacije i da je potrebno da sednemo i “pošteno se dogovorimo” o tom pitanju.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović čestitao je vladajućoj koaliciji današnu “gej paradu”, navodeći da će vlada biti “vlada EU u Srbiji”, te da su Dveri protiv “skandaloznog” ministarstva za evropske integracije.

Miroslav Aleksić iz poslaničkog kluba SDS kaže da neće podržati taj zakona navodeći da je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će vlada imati dva premijera, te da toga nema u zakonu.

“Koga on laze? Mandatarku Anu Brnabić ili laže Ivicu Dačića? Ako je istina da će biti dva premijera, pitam kako je moguće da je neko spreman da prihvati mandat da bude premijer i da tako bude ponižen”, rekao je Aleksić.

Naveo je da je poslanička grupa SDS podnela amandman da ministarstva i ministri sve poslove iz svog delokruga treba da obavljaju po pribavljenoj saglasnosti predsednika Republike, te da je to realno stanje u Srbiji jer, kako tvrdi, jedan čovek donosi sve odluke.

Dodao je da je SDS predložio i uvođenje ministarstva za porodicu i demografiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: