Metropoliten policija potvrdila: Uzrok požara frižider

Londonska policija saopštila da je uzrok požara u Grenfel taueru, koji se nalazi u zapadnom Londonu, eksplozija frižidera. Fasada pala na ispitu bezbednosti.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

11:56

Metropoliten policija potvrdila: Uzrok požara frižider
Tanjug-AP

Prema poslednjim informacijama koje je izdala policija, potvrđena je smrt devet osoba, dok se za 79 osoba pretpostavlja da su stradale u velikom požaru koji je bukvalno progutao 27-spratnicu, prenose britanski mediji.

Metropoliten policija je danas saopštila i da je tokom kobne noći primila 600 poziva u pomoć, od kojih su neki trajali i gotovo ceo sat, kao i da su svi pozivi detaljno preslušani.

Takođe, rečeno je i da nema više prijavljenih nestanaka, odnosno da se može zaključiti da je devet žrtava identifikovano, a da se za 79 pretpostavlja da su stradali. Međutim, ono što je potresno je činjenica da će stručnjacima biti potrebno možda i godinu dana da pretraže sve spratove i identifikuju stradale, što govori o razmerama ove tragedije.

Podsetimo, požar je u Grenfel taueru buknuo početkom prošle sedmice. Vatra se za dvadesetak minuta munjevitom brzinom proširila i na ostale spratove. Zarobljeni stanari satima su vrištali s prozora, pokušavajući da dozovu pomoć. Jedna žena je čak bacila dete kroz prozor u želji da ga spase. U tome je i uspela, jer je devojčicu uhvatio jedan Londonac. Ona, međutim, kako se pretpostavlja, nije preživela.

Požar je gasilo 200 vatrogasaca više od 12 sati, a slike koje su stizale iz Londona govore same po sebi o razmerama nesreće.

U noći izbijanja požara jedan stanar je rekao da je čuo eksploziju u komšijinom stanu na njegovom spratu i da pretpostavlja da je eksplodirao frižider. To je sada i potvrđeno, da je to bio uzrok, ali se i dodaje da je loš građevinski materijal korišćen za obnovu zgrade samo doprineo veoma brzom širenju vatre.

Zbog korišćenja lošeg materijala jedan lokalni zvaničnik koji je bio zadužen za nadzor nad renoviranjem zgrade, podneo je ostavku.

Londonska policija je danas saopštila i da je spoljna fasada pala na ispitu bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: