Severna Koreja: Nismo mučili američkog studenta

Severna Koreja negirala je da je okrutno postupala ili mučila američkog studenta Otoa Varmbira, osuđenog u toj zemlji zbog delovanja protiv države.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

11:20

Severna Koreja: Nismo mučili američkog studenta
Foto: Tanjug, arhiva

Varmbir je umro pošto je vraćen u SAD u komi.

Državna novinska agencija KCNA je u današnjem izveštaju, koji je i prva reakcija Pjongjanga na Varmbirovu smrt, napisala da se prema njemu postupalo u skladu s domaćim zakonima i međunarodnim stanardima.

"Naše institucije postupaju prema kriminalcima koji su počinili zločine protiv (naše) republike strogo na osnovu domaćeg zakona i međunarodnih standarada i Varmbir nije bio drugačiji", navela je KCNA.

Varmbir je u martu prošle godine osuđen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat. Dan posle suđenja pao je u komu, a prošle sedmice je "iz humanitarnih razloga" poslat kući.

Umro je u ponedeljak u bolnici u Sinsinatiju. Njegovi doktori su rekli da je imao veliko oštećenje mozga, ali da nisu našli dokaze tvrdnji Pjongjanga da je dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje. Varmbirova porodica je odbila da se uradi obdukcija. U izveštaju agencije takođe se optužuje Južna Koreja da koristi slučaj Varmbira za oslobođenje drugih zatvorenika, uključujući šest Južnokorejaca. Još tri Amerikanca služe kaznu u Severnoj Koreji.

Seul, navodi KCNA, ugrožava sliku Pjongjanga svojim "klevetničkim govorom o okrutnom tretmanu i mučenju" dok nema nikakva znanja o "humanitarnom" tretmanu koje je Varmbir dobio u Severnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: