Balkanska ruta izbeglica nije zatvorena, preusmerena je

Fondacija Fridrih Ebert saopštila da tzv. Balkanska ruta izbeglica nije zatvorena, već je samo preusmerena ka Bugarskoj.

Izvor: Beta

Petak, 23.06.2017.

10:50

Balkanska ruta izbeglica nije zatvorena, preusmerena je
Tanjug, arhiva

Tom temom, prema najavama samita EU, evropske diplomate će se baviti danas. Po ranijem dogovoru EU i Turske, migranti nisu moglI dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj.

O tome se detaljnije govori u izveštaju Fridrih Eberta na 26 strana o kojima će biti razgovora, ali diplomatski izvori kažu da osim otvorene diskusije "o eksternim aspektima", za sada se na samitu ne nočekuju nikakve konkretne odluke.

Prema podacima Fridrih Ebert fondacije, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, preneo je EurActiv.com.

U izveštaju su prikazane i mape nelegalnog pomeranja migranata koje se događaju na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj.

Takva pomerenja su zabeležena i na granici između Srbije i Makedonije u oba smera, kao i između Mađarske i Srbije prema Srbiji i na mađarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj.

Rezultat je, kaže se u izveštaju, da su Bugarska i zemlje koje su van EU - Makedonija i Srbija - "zatečene u sredini" sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sledeći koraci zavise od dogovara EU sa Turskom.

Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cele Balkanske rute, održati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: