Zeman: EU nam natura izbeglice, a izbeglice neće Češku

Predsednik Češke Miloš Zeman kaže da problem izbegličkih kvota nije u tome što neke članice E odbijaju imigrante, već u tome što oni neće u te zemlje.

Izvor: Beta

Petak, 23.06.2017.

09:13

Zeman: EU nam natura izbeglice, a izbeglice neće Češku
Getty images

"Pažnja! Izbeglice ne kreću u Češku već u Evropu generalno. Kod nas je suviše mala socijalna pomoć da bi dolazili kod nas dobrovoljno. Sada je već 80 odsto imigranata iz Afrike, dakle ne ljudi iz zemalja Bliskog istoka već iz Afrike", rekao je Zeman sinoć u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu televiziju Barandov.

Prema njegovim rečima, problem izbegličkih kvota nije samo u tome da ih odbijaju neke članice Evropske unije već prvenstveno to da izbeglice i imigranti u neke evropske zemlje jednostavno neće, te kvote odbijaju i izbeglice.

Zeman kaže da je problem je u tome što EU pokušava Češkoj da nametne izbeglice koje Češka ni ne interesuje. "Nastoje da nam nature izbeglice koje mi ne interesujemo. Nije u pitanju samo to da ih mi nećemo. To je jedna strana stvari. Ali oni neće nas. Oni žele u Nemačku ili Švedsku, zemlje gde je visok standard i socijalna pomoć", kazao je Zeman.

Predsednik Češke umesto izbeglicama sa Bliskog istoka ili iz Afrike, azil bi odobravao "gastarbajterima" iz Ukrajine.

"Većina zahteva za azil je iz Ukrajine. Nemam ništa protiv toga da im se azil odobri zato što mislim da su vredni i da bi obogatili naše tržište rada", rekao je Zeman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: