Lideri EU saglasni, posvećenost Pariskom sporazumu ostaje

Lideri zemlja članica EU potvrdili su svoju posvećenost primeni Pariskog sporazuma koji bi trebalo da doprinese borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

07:42

Lideri EU saglasni, posvećenost Pariskom sporazumu ostaje
Getty images

"Pariski dogovor ostaje kamen tremeljac sveopštih napora u cilju efektivnog rešavanja klimatskih promena i ne može biti ponovo pregovaran. Dogovor je ključan za modernizaciju evropske ekonomije i industrije, ali i ključan za primenu Agende o održivom razvoju 2030", stoji u zaključku samita lidera EU.

Zemlje članice su se obavezale da pojačaju saradnju sa međunarodnim partnerima u okviru Pariskog sporazuma, na prvom mestu sa najranjivijim zemljama, a sve u cilju iskazivanja solidarnosti sa budućim generacijama i odgovornosti prema planeti Zemlji.

U nastavku razgovora u Briselu, tokom radne večere, premijerka Velike Britanije Tereza Mej obavestila je predsednike i premijere zemalja članica o pozicijama zvaničnog Londona u okviru pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU u pitanju.

Ona je predložila da građani EU koji žive u Velikoj Britaniji duže od pet godina mogu dobiti trajno ista prava kao i građani britanske nacionalnosti.

To bi konkretno značilo trajno pravo boravka, dostupnost zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, penzijama i drugim pogodnostima i posle izlaska Velike Britanije iz EU.
Ona je iznela i očekivanje da će se ista pravila primeniti i na Britance koji nastavljaju da žive u zemljam članica EU.

U predlogu britanske premijerke stoji da će onim građanima EU koji se usele u Veliku Britaniju pre zvaničnog izlaska države iz EU, što je planirano za mart 2019. godine, biti dat "grejs period", koji bi mogao da bude dve godine, da regulišu svoj status.

U Velikoj Britaniji trenutno živi i radi 3,2 miliona građana drugih zemalja članica Unije, dok je Britanaca oko milion u zemljama članicama. I EU i Velika Britanija naglašavaju da žele što pre i na najbolji mogući način da reše prava svojih građana i svaku nesigurnost koju može doneti izlazak Velike Britanije iz EU.

Posle svog izlaganja Tereza Mej je napustila samit lidera EU, a evropskih 27 su nastavili razgovore o početku formalnih pregovora o Bregzitu.

Samit lidera EU nastavlja se i sutra u Briselu kada su na redu ekonomske teme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: