Balkanski duel u Briselu – Plenković vs Cerar

Na samit u Briselu hrvatski i slovenački premijeri, Andrej Plenković i Miro Cerar, polemisali su o odluci arbitražnog suda o graničnom sporu u Piranskom zalivu.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.06.2017.

21:02

Balkanski duel u Briselu – Plenković vs Cerar
Tanjug

Objavljivanje odluke je najavljeno za 29. jun.

Hrvatska ne želi nikakve jednostrane aktivnosti nakon što arbitražni sud objavi presudu, a arbitraža je za nju nepovratno završena i pitanje granica treba na drukčiji način rešiti, izjavio je premijer Andrej Plenković.

"Posebno je važno da ne želimo nikakve jednostrane aktivnosti nakon što presuda bude objavljena i na tom tragu sam razgovarao sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom i brojnim drugim kolegama na Evropskom savetu. Neki su manje, neki više osetljivi za tu temu. Ljudi se u ovom formatu godinama menjaju", rekao je Plenković nakon završetka samita.

HINA je prenela da je njegov slovenački kolega tokom samita čelnika EU snažno lobirao ne bi li dobio podršku za svoje stavove da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije mora poštovati.

Plenković je ponovio da se stav Hrvatske, koja je izašla iz arbitraže nakon što je ona komprmitovana, da se stav Zagreba nije promenio i da će tako ostati i posle 29. juna.

"Arbitraža je kompromitovana i kontaminirana i mi smo iz nje izašli jednoglasnom odlukom Sabora, obavili notifikaciju i u njoj ne učestvujemo", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao da ostaje otvoren za razgovore sa Slovenijom, da se pitanje granica u konačnici mora rešiti, ali ne kroz arbitražnu presudu.

"Naša je pozicija sasvim jasna celo vreme. Za nas tu nema nikakvih dilema bez obzira na bilo čiji stav. Međunarodno pravo je tu, situacija je čista i tu nema odustajanja, ni pomaka ni za milimetar", rekao je.

Upitan očekuje li da se Hrvatska nađe pod pritiskom evropskih partnera, Plenković je rekao da se i on slaže da odluke međunarodnih sudova i arbitraža treba poštovati, ali onda kada je sve čisto.

"Ja se apsolutno slažem da odluke međunarodnih sudova i arbitraža treba poštovati ali onda kada je sve čisto i korektno. Onda kada je aktivnost toga suda bila apsolutno protivna međunarodnom pravu, došlo je do povrede procedure i nedopuštenog delovanja. Takva presuda koja je nastala na osnovu protivpravnog činjenja ne može imati nikakve posledice za Hrvatsku i to smo jasno rekli i pre dve godine. Znači, jedno je apstraktno načelo koje je generalno, a drugo je ovaj konkretan slučaj. Tu ja ta razlika", rekao je Plenković.

Dodao je da to ostaje bilateralno pitanje te istaknuo da je važno u medijima i javnosti pre i nakon objave presude "što više smiriti ton i tražiti rešenje koje nakon toga mora biti plod razgovora između dve države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: