Linta: Skandalozna izjava Bramerca o Srebrenici

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio kao skandaloznu izjavu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

14:27

Linta: Skandalozna izjava Bramerca o Srebrenici

Bramerc je izjavio da se treba nadati da će Srbija i Republika Srpska zvančno da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid tokom proteklog rata.

Linta je u izjavi za javnost ocenio da uporni pokušaji Serža Bramerca i dela međunarodne zajednice da se zločin u Srebrenici okvalifikuje kao genocid odlaže pravo pomirenje i stalno proizvodi tenzije, napetost i međusobno nepoverenje.

"Serž Bramerc nema časti i hrabrosti da prizna istinu da se u Srebrenici nije desio genocid već težak zločin, kao i na mnogim drugim mestima u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji. Serž Bramerc uporno prećutkuje činjenicu da se težak zločin desio i nad 3.500 Srba u srednjem Podrinju i da ignorisanje srpskih žrtava znači ignorisanje civilizacijskih standarda", istakao je Linta.

Linta poziva Bramerca da se založi za formiranje međunarodne komisije nezavisnih stručnjaka čiji bi cilj bilo da utvrdi šta se desilo u Srebrenici 1995. godine.

"Tek nakon što se utvrdi prava istina, uključujući i tačan spisak nestalih, poginulih u borbama u Srebrenci i na drugim ratištima, poginulih u međusobnim sukobima u Srebrenici, kao i umrlih prirodnom smrću, i kada se priznaju srpske žrtve, stvoriće se jedan od preduslova za početak iskrenog pomirenja", smatra Linta.

On ukazuje i da brojni međunarodni i domaći autoriteti - stručnjaci za genocid, univerzitetski profesori, slobodni intelektualci, zvaničnici UN, generali i novinari - su činjenično utvrdili da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je u pitanju manipulacija sa brojem žrtava.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc smatra da se treba nadati da će Srbija i Reublika Srpska zvanično da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid tokom proteklog rata i da to, kako kaže, jednostavno nije za diskusiju.

"Te vlasti (Srbije i RS) moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu. To nije potpuno rešenje, ali teško je videti da će se taj problem početi rešavati i da će početi pravo pomirenje ako i dok se to ne dogodi", naveo je Bramerc u intervjuu sarajevskom Oslobođenju uoči komemoracije u Potočarima, 11. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: