"Pre 15 godina smo zajedno sedeli... Sada je nemoguće"

Atmosfera u regionu je gora nego pre 15 godina, a Evropska unija je zbog migrantske krize shvatila značaj Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

17:15

To je gostujući u Kažiprstu rekao predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Obe strane imaju interes da se odnosi poprave, stalo nam je do dobrih odnosa... Kad kažem mi, govorim u svoje ime, u ime sve trojice članova Predsedništva, u ime BiH i to je naš stav. Razgovarali smo o utvrđivanju granica dve zemlje, te granice su parafirane, ima 14, 15 godina, ali sporazum nije postignut jer mora doći do razmene teritorija u malim delovima", rekao je Ivanić.

Dodao je i da je "lepo čuti lepe reči", ali je više zagovornk teze "ajmo da vidimo koliko nam je dobar ambijent, ajmo da se stavi tačka".

"Na Balkanu je granica utvrđena samo između BiH i Crne Gore, ako se ne varam... Otvaramo ovo pitanje, radiće komisije na tome, a stvar nije baš jednostavna. Vidimo da Slovenija i Hrvatska ne mogu da reše pitanje granice ni uz arbitražu", dodao je Ivanić.

Predsedavajući Predsedništva je prepoznao izjavu koju je nedavno dao njegov kolega Bakir Izetbegović, a u kojoj je izjavio da je "prepoznao godinama ranije da je Vučić čovek koji će tek da učini dobre stvari za Balkan i odnose Srbije i BiH".

"Da, to je Bakirova izjava... Tu je mala poruka, da vidimo šta će Vučić ubuduće raditi... Uvek ima tu naših političkih govora, ali će konkretna dela pokazati. Problemi su se dešavali uglavnom između bošnjačkih lidera u BIH i srpskih lidera u Srbiji. Tenzije su se stvarale zbog stava potrebe kod bošnjačkih lidera da Srbija mora stalno da daje dokaze da je principijelna, da se izvinjava, a nikada nije bilo spremnosti da se uđe u istinsko prijateljstvo. Videćemo da li je Izetbegović taj lider. Ambijent je ovde gori nego pre 15 godina, sećam se da smo tada sedeli, ministri spoljnih poslova, i pre nego što se ode pred EU određivali smo jednog od nas koji izlaže stanje u regionu. Danas je to nemoguće", naveo je Ivanić.

Prema njegovim rečima, Brisel je danas iskreniji prema regionu nego ranije.

"Na određenih zatvorenim sastancima je pričano da posle uvođenja Hrvatske u EU narednih 30 godina neće biti proširenja. Ipak, migrantska kriza je pomogla da Brisel shvati važnost regiona", dodao je Ivanić.

Činjenica da je Milorad Dodik znatno bliži Beogradu od njega – mu ne smeta.

"Godinama sam u toj vrsti uloge. Ja nisam populista, volim politiku delima, a ne rečima. Važan je rezultat, ja sam imao nekoliko kritičnih situacija u poslednjim mesecima, sve te bitke sam dobio, mnogi bi pričali o tome, ali je meni važan samo rezultat", zaključio je Ivanić.

Vučić: Hvala na korektnom odnosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa dvojicom članova Predsedništva BiH sa kojima je razgovarao o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, situaciji u regionu i o uzajamnoj podršci u procesu evrointegracija.

Vučić je razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva Mladenom Ivanićem i bošnjačkim članom Bakirom Izetbegovićem, a kako je Vučić rekao ranije danas treći član Predsedništva Dragan Čović, koji nije prisustvovao bilateralnom sastanku, večeras će doći na inauguraciju u Palatu Srbija.

Vučić je naglasio da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, koju vidi kao jednog od ključnih partnera u regionu i zahvalio na korektnom odnosu koji Bosna i Hercegovina ima prema Srbiji.

"Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i odredbe Dejtonskog sporazuma i želi aktivnu saradnju kako sa centralnim, tako i sa entitetskim vlastima. Put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa", istakao je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

On je naglasio da očekuje da će u narednom periodu doći do intenziviranja političkog dijaloga na svim nivoima i kao primer dobre saradnje naveo potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić istakao je da Srbija posebnu važnost pridaje razvoju ekonomskih odnosa jer je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Kao posebno značajnu naveo je saradnju u oblasti infrastrukture kao i modernizaciju i izgradnju putnog pravca Beograd - Sarajevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: