Gojković sa kineskim i slovačkim zvaničnicima

Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Kine podvukli da Srbija i Kina grade sveobuhvatno strateško partnerstvo.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.06.2017.

13:58

Gojković sa kineskim i slovačkim zvaničnicima
Tanjug, arhiva

Maja Gojković je naglasila da Srbija visoko ceni dolazak potpredsednika Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsauna na danačji prijem povodom stupnja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Republike, što, kako je ocenila, svedoči o značaju koji Kina pridaje saradnji sa Srbijom i prijateljskim odnosima.

Gojković je ocenila da će predstojaća poseta predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđianga Srbiji biti prilika za dalje unapređenje odnosa među skupštinama, ekonomsko-trgovinske saradnje i produbljavanje veza Srbije i Kine u kulturi.

Maja Gojković je zahvalila Kini zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova i zbog podrške Srbiji u međunarodnim forumima, a ponovila da je stav Srbije podrška politici "jedne Kine".

Predsednik Svekineskog parlamenta rekao je da će Kina nastaviti da dosledno podržava Srbiju u vezi s pitanjem Kosova, i da u potpunosti podržava opredeljenje Srbije za članstvo u EU.

On je izrazio uverenje da će stupanjem Srbije u EU, Kina steći još jednog "važnog i pouzdanog partnera" u toj organizaciji.

"Gojković i Bingsaun konstatovali su izuzetan napredak u oblasti ekonomske i trgovinske saradnje, a posebno kada je reč o realizaciji infrastrukturnih projekata. Predsednik svekineskog kongresa istakao je da Srbiji pripada jedna od najvažnijih uloga u inicijativi 'Jedan pojas jedan put', kao i formatu '16 plus 1', odnosno 'Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope' što će ubrzati ekonomski razvoj Srbije", navodi se u saopštenju.

Bingsaun je naglasio da projekti, dogovoreni i sprovedeni, predstavljaju uvod u još intenzivniju saradnju na ekonomskom planu i da će Kina nastaviti da podstiče investitore da posete Srbiju.
Tanjug
Predsednca narodne Skupštine danas je razgovarala i sa predsednikom Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Rumunije Viktorom Pontom koji je izjavio da će ta zemlja nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama i ocenio da se Srbija pokazala kao stabilan, ozbiljan i predvidiv partner.

Ponta je, navedeno je u saopštenju sa sastanka, rekao da su evrointegracije Srbije ne samo u njenom interesu, već i interesu Rumunije kao njenog suseda, regiona i čitave EU.

Gojković je zahvalila Rumuniji na podršci koju pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU ističući da su napredak u tom procesu i nedavno otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbiju važna poruka ne samo za naše građane, već i čitav region.

Navodeći da će Rumunija nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama, posebno kroz prenošenje sopstvenog iskustva, Ponta je ukazao da naša zemlja treba da posmatra predsedavanje Rumunije Evropskim savetom u prvoj polovini 2019. godine kao priliku za napredak u tom procesu, uprkos izazovima u samoj EU.

Ponta koji će danas prisustvovati svečanom prijemu kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Gojkovićevom je razgovarao i o unapredjenju parlamentarne saradnje, regionalnoj stabilnosti i procesima evrointegracija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: