Kol nije hteo državne počasti, ali imaće "faraonske"

U Strazburu će 1. jula biti održava evropska komemoracija nedavno preminulom nemačkom kancelaru Helmutu Kolu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.06.2017.

00:49

Kol nije hteo državne počasti, ali imaće
Foto: Gettyimages

Njegov kovčeg će biti prekriven evropskom zastavom, a Dojče vele piše da se za Kola pripremaju faraonske počasti, uz napomenu da on uopšte nije želeo da bude sahranje uz državne počasti.

Na ceremoniji će se, kako je najavljeno, obratiti nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i bivši američki predsednik Bil Klinton, prenosi AFP.

Špigl je, međutim, objavio da se Kolova udovica protivi učešću nemačke kancelarke, želeći da se na komemoraciji obrate samo strani zvaničnici.

Helmut Kol nije bio bilo ko, već jedna od najuticajnijih osoba nemačke savremene istorije što se u inostranstvu može videti mnogo jasnije nego u njegovoj domovini, gde se nad nekrolozima nakon njegove smrti, objavljenim na portalima i društvenim mrežama, nadvio veo do sada neviđene netrpeljivosti, piše novinar Dojče velea Feliks Sstajnera Sstajner.

I zato što Helmut Kol nije bio bilo ko, za njega važe druga pravila nego za prosečnog građanina.

Tako umesto da njegovo telo posle najviše 36 sati bude odvezeno u mrtvačnicu, Kolova udovica je njegovu dnevnu sobu u Ogershajmu u Ludvigshafenu opremila rashladnim uređajima gde će se držati njegovo telo sve do zvanične komemoracije 1. jula.

To je pomalo svojeglav potez s obzirom na trenutni talas vrućina u Nemačkoj, ali to je cena koju je Majke Kol-Rihter očito spremna da plati kako bi zadržala kontrolu nad time ko Helmutu Kolu sme da oda poslednju počast, a pre svega ko ne sme, navodi se u tekstu.

O dešavanjima u Kolovom domu i planu sahrane publiku ekskluzivno obaveštava nemački najtiražniji tabloid "Bild", čiji je bivši glavni urednik bio Kolov kum.

Tako, čitaoci upravo preko "Bilda" saznaju da je Kol odlučio da ne bude sahranjen uz državne počasti, glasine kruže da je bio svestan svoje posebnosti i mogao se pouzdati da će njegov stari prijatelj i predsednik Evropske komisije Zzan-Klod Junker organizovati za njega komemoraciju na evropskom nivou.

List "Bild" međutim zastupa drugačije tumačenje: sahranu uz državne počasti zvanično može da naloži samo savezni predsednik a to je sada Frank-Valter Štajnamjer, koji je svojevremeno bio šef kancelarskog ureda Gerharda Šredera i podneo krivičnu prijavu protiv Kola jer je pred odlazak iz Kancleramta uništena ogromna dokumentacija.

Sada bi evropska počast" trebalo da se oda u plenarnoj sali Evropskog parlamenta u Strazburu da bi se potom u katedrali u nemačkom Sspajeru održala misa zadušnica.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Helmuta Kola će između ta dva mesta biti prebačen brodom preko Rajne, piše u tekstu DW.

To, kako se navodi, podseća na sahranu Konrada Adenauera pre tačno 50 godina, kada je njegov posmrtni kovčeg brodom prebačen od katedrale u Kelnu do groblja u njegovom Rendorfu.

A sada Kol u ulozi "Adenauerovog unuka", iako to javno za života nikada nije želeo da bude? Ta ceremonija sahrane, sve u svemu, deluje faraonski, kaže se u tekstu.

Ona će sigurno snažno nastaviti da deli Nemačku čime će i ta konstanta u političkom životu Helmuta Kola nadživeti njegovu smrt.

Helmut Kol će biti sahranjen u katedrali u Špajeru gde su pokopana četiti cara i nekoliko kraljeva, javio je "Bild".

Kolovo poslednje počivalište biće na starom crkvenom groblju, čiji je veći deo zelena površina koja nosi ime - Adenauerov park. Sve se dobro uklapa. A preimenovanje ovog parka samo je pitanje vremena, zaključuje Štajner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: