"Još sankcija Rusiji... Imamo 17 tenkova, SAD samo jedan"

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da su lideri EU potpuno spremni da odbrane svoj narod od terorizma.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

19:42

Getty Images

On je na samitu u Briselu najavio nove mere koje će EU usvojiti u cilju borbe protiv terorista i terorističkog propagandnog materijala koji se pojavljuje na internetu.

"Potpuno smo spremni da odbranimo naš narod i u tom cilju napravićemo dalje korake kada su u pitanju oni koji se bore na strani terorista. Do kraja godine ćemo završiti novi granični informativni sistem, a od kompanija koje se bave socijalnim medijima zahtevaćemo da učine sve kako bi ograničili širenje propagandnog terorističkog materijala na internetu", poručio je Tusk posle završetka prvog dela razgovora na samitu lidera EU koji se održava u Briselu.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naglasio je da su EU lideri razmotrili poboljšanje vojne saradnje unutar EU i podržali predlog Komisije o formiranju Evropskog odbrambenog fonda.

"Ovaj predlog je neophodan. Mi u EU imao 178 vrsta oružanih sistema dok SAD imaju 30. Mi imao 17 vrsta tenkova, a SAD samo jedan. Istovremeno mi trošimo polovinu vojnog budžeta koji je na raspolaganju SAD, ali je naša efikasnost tek 15 procenata. Ima mesta za poboljšanje i to smo zaključili danas. Ono što je započeto 1954. godine i što nije pominjano do pre dve godine dešava se sad", zaključio je Junker.

EU je početkom godine najavila da namerava da do 2025. godine poboljša svoje odbrambene sposobnosti. U tom cillju Evropska komisija u junu je predložila tri scenarija razvoja odbrambene politike EU i pokrenula Evropski odbrambeni fond kako bi pomogla zemljama članicama da efikasnije koriste novac namenjen za odbranu, ali i poboljšla njihovu međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Planirano je da do 2020. godine Komisija izdvoji 590 miliona evra za ovaj fond, a da se od 2020. godine za ovaj fond godišnje izdvaja 1,5 miljardi evra.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tuska najvio je da će lideri EU tokom večeri još razgovarai o geopolitičkoj situaciji oko Evrope.

On će ih obavestiti o razgovorima koje je imao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i predsednikom Turske Erdoganom.

Istovremeno, lideri EU su se dogovorili da na još šest meseci produže ekonomske sankcije prema Rusiji.

"Dogovoreno je. Evropska unija će produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije zbog nedostatka primene Minskog sporazuma", poručio je sa sastanka Tusk.

On je prethodno najavio da će posle razgovora o situaciji u Ukrajini i izveštaja nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona o primeni Minskog sporazuma doći do produžetka sankcija.

EU je uvela ekonomske snakcije protiv Rusije 31. jula 2014. godine kao odgovor na aktivnosti Rusije na destabilizaciji prilika u Ukrajini. Inicijalno je bilo planirano da ove mere traju godinu dana.

One su pojačane u septembru 2014. godine, a ciljano su usmerene na ruski sektor finansija, energetike i odbrane.

U martu 2015. godine Evropski savet je produžio trajanje sakcija i uslovio ih primenom sporazuma iz Minska, koji je trebalo da stupi na snagu 31. decembra 2015. godine.

Kako ovaj sporazum nije u potpunosti primenjen sankcije prema Rusiji su u međuvremenu tri puta produžavane na po šest meseci.

Tuska su novinari još jednom upitali u Briselu za njegovu izjavu o mogućem ostanku Velike Britanije u EU prilikom koje je ranije danas citirao pesmu Džona Lenona "Imagine".

"Ja još imam snove, a politika bez snova je noćna mora", ostao je dosledan Tusk naglasivši da je u politici sve moguće, ali da je odluka o povlačenju Bregzita i ostanak Velike Britanije u EU odluka Britanije i njenih građana.

Istovremeno, predsednik Evropskog saveta Žan Klod Junker je kratko poručio da on "nema iluzija, jer ne želi da ih izgubi".

Samit evropskih lidera nastavlja se i sutra kada će teme razgovra biti migracije, ekonomija i trgovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: