U Nišu incidenti zbog "Albanki", Obraz preuzeo odgovornost

Projekcije filma "Albanke su naše sestre" su otkazane najpre u Kraljevu, a potom i u Nišu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

20:14

U Nišu incidenti zbog

Odgovornost za sprečavanje projekcije filma u Nišu preuzeo je otadžbinski pokret "Obraz".

Najpre je organizacija Lokalni front izdala saopštenje u kom je navedeno da je najavljena projekcija u Kraljevu "izazvala toliko nezadovoljstvo kod jednog dela građana Kraljeva da je Lokalni front bio prinuđen da otkaže gostoprimstvo ekipi autora i producenata".

"Iako su protagonisti filma čak i naši najbliži sugrađani koji govore o svojim stradanjima, iako u filmu nema promocije bilo čijeg političkog stava, niti zastupanja bilo čijeg interesa, sudbini filma je presudio naslov", navodi se u saopštenju. Zatim je N1 javio da je projekcija istog filma, koja je trebalo da bude održana u Medija centru u Nišu, otkazana, pošto je grupa okupljenih ispred zgrade počela da protestuje i baca kamenice, skandirajući protiv Albanaca i noseći srpska obeležja.

Tanjug je preneo izveštaj niškog MUP u kom je navedeno da "nije bilo gađanja kamenicama niti bilo kakvim drugim predmetima".

Agencija Beta je prenela da se ispred Medija centra u Nišu okupilo oko 50 desničara koji su vređali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne. Okupljeni desničari gađali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi.

Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.

Branislav Vakić, nekadašnji narodni poslanik ispred SRS i "četnički vojvoda" je u sredu na Fejsbuku "pozvao" na okupljanje ispred Medija centra. Otadžbinski pokret Obraz preuzeo je odgovornost za sprečavanje projekcije dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" u Nišu.

Ta organizacija u saopštenju navodi da su sprečili prikazivanje filma, jer smatraju da iza "prividno miroljubivog naslova krije otvorenu mržnju prema Srbiji i srpskom narodu".

Oni tvrde i da pokušaj prikazivanja ovog i sličnih filmova predstavlja pokušaj "promene svesti Srba" koje sprovode antisrpske nevladine organizacije.

Inače, Ustavni sud Srbije doneo je 2012. godine odluku o zabrani ultradesnicarske organizacije ''Obraz''. Film "Albanke su naše sestre“ govori o odnosima Srba i Albanaca i nedavno je bio prikazan na festivalu u Beogradu "Mirdita, dobar dan“.

To je jedan od pet filmova u okviru projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Film “Albanke su naše sestre” govori o bombardovanju 1999. i ljudima u Srbiji koji postaju svesni sa početkom mobilizacije stanovništva da ih sustiže još jedan rat i opiru se tome, dezertiraju, a antiratne aktivistkinje demonstriraju. Oni koji u ovom filmu govore o tome, opet bi učinili isto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: