Samo 27 od 89 tužilaštava objavilo informatore o radu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio da je samo 27 id 89 tužilaštava objavilo informator o radu.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

12:59

Samo 27 od 89 tužilaštava objavilo informatore o radu
Tanjug, arhiva

Rodoljub Šabić uputio je pismo republičkom javnom tužiocu Srbije u kojem je ukazao na "veoma zabrinjavajuće" rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze javnih tužilaštava da pripremaju i objavljuju informatore o svom radu.

Po saopštenju poverenika, od 89 tužilaštava, "samo je 27, makar formalno, izvršilo tu obavezu". ;

Ocenjujući da neobjavljivanje informatora "otežava ostvarivanje, zakonom utvrđenih prava građana i javnosti", poverenik je u pismu zatražio da republički tužilac "bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje te zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim".

"Poverenik je analizom izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu obuhvatio ukupno 89 javnih tužilaštva, a do 20. juna uputio je 62 upozorenja tim institucijama, a do kraja meseca će upozorenja biti upućena i svim ostalim", navodi se u pismu.

Poverenik je ocenio da su objavljeni informatori "po pravilu neažurni i da nijedan ne sadrži sva obavezna poglavlja izrađena na propisani način".

"Posebnu pažnju izvesno zaslužuje činjenica da čak 70 tužilaštava uopšte ne poseduje sopstvenu veb-prezentaciju. To nije smetnja za izvršavanje obaveze objavljivanja informatora, ali je, sa stanovišta vremena u kojem živimo, uz svo uvažavanje materijalnih, logističkih i sličnih problema, neshvatljivo i krajnje zabrinjavajuće", ocenio je poverenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: