Od Savamale do Panića – saopštenja, tvitovi i optužbe

Polemika saopštenjima, koja je usledila posle objavljivanja intervjua Aleksandra Vučića u "Nedeljniku" je nastavljena.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

20:32

Od Savamale do Panića – saopštenja, tvitovi i optužbe

Vučić je, u intervuju "Nedeljniku", na pitanje o tome zašto i dalje potcenjuje slučaj Savamala i kako je moguće da taj slučaj još nije rešen, odgovorio: "Da pitam ja vas nešto: Je li Ranko Panić ubijen? Jeste! Kad ste objavili da je ubijen? Kada je bilo koji medij objavio da je Ranko Panić ubijen?"

Na konstataciju da to nije odgovor na pitanje, Vučić je rekao: "A nije odgovor?! Znači, to nije odgovor!".

"Znači, ti isti Janković, Šutanovac, Jeremić, svi ti koji su bili u vrhu režima koji je likvidirao Ranka Panića, nisu bili zainteresovani ni za vođenje istrage za to, ali sada meni sole pamet za dve protivpravno podignute - izvinjavam se, ne dve, nego tri barake", rekao je Vučić.

Potom se saopštenjem oglasio lider DS Dragan Šutanovac.

"Vučić nastavlja da zamenjuje teze i da besprizorno laže sve, pa i samog sebe koga je očigledno ubedio u ono što govori", naveo je u saopštenju Šutanovac.

Lider DS je rekao da "Vučić govori o slučaju za koji je kao koordinator službi bezbednosti bio zadužen njegov veliki prijatelj".

"Dok za to optužuje nas koji nemamo nikakve veze s tim slučajem, on je taj koji je pozivao na ubistva ljudi i na osvetu prema političkim neistomišljenicima i novinarima", naveo je Šutanovac.

Lider DS je dodao da "i tada, kao i sada, izražava žaljenje zbog tragično preminulog Ranka Panića, ali i zbog zloupotreba njegovog imena u dnevnopolitičke svrhe".

Naveo je i da iz tog razloga mora da skrene pažnju javnosti i da, kako je kazao, podseti predsednika Srbije na nepobitne činjenice.

"Njegov SNS i on lično je za smrt Panića pozivao na odgovornost tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića", rekao je lider DS.

Dodao i da je Dačić sada u Vladi, i da će biti "polupremijer i čovek zadužen za spoljne poslove i politiku Vlade, pa može (Vučić) da pita njega šta se desilo s Panićem".

Usledio je odgovor iz SNS, u kom je ocenjeno da je Šutanovac "dotakao i političko i moralno dno razračunavajući se na najbestidniji način" s mrtvim ljudima i koristeći ih za napad na Aleksandra Vučića.

Ta stranka je smatra da je "Šutanovac danas najdrskije izvrnuo činjenice povodom ubistva Ranka Panića, koga je proglasio, umesto žrtvom - ubicom koji se, u Šutanovčevoj interpretaciji, ili ubio sam, ili ga je ubio Aleksandar Vučić".

Saopštenje iz DS nije stiglo, ali se Šutanovac oglasio na Tviteru.

"Sudeći po saopštenju, izgleda da se u centrali SNS alkohol uveliko toči, iako je proslava tek sutra", naveo je Šutanovac.

Ipak, priliku da se oglasi nije propustio Ivica Dačić, koji je upitao Šutanovca zašto o ubistvu Ranka Panića ne pita, pošto očito neće Borisa Tadića, tadašnjeg ombudsmana Sašu Jankovića koji se tim slučajem uopšte nije bavio i podvukao da je direktna odgovornost na kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije i Demokratske stranke.

"Povodom izjava Šutanovca o mojoj odgovornosti za smrt Ranka Panića, želim da podsetim javnost da, kao ministar unutrasnjih poslova, nikad nisam odobrio upotrebu sile protiv demonstranata na tom skupu, da je policija postupala po nalogu direktora Milorada Veljovića i operativnog štaba uz direktnu koordinaciju sa kabinetom tadasnjeg Predsednika Srbije i šefa Biroa" rekao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kako je naveo kao ministar čak nije od strane policije ni bio informisan da je ugrožen zivot Ranka Panića.

"Takođe, naložio sam nakon toga zabranu upotrebe gumenih metaka i formirao radnu grupu da ispita sve okolnosti pogibije Panića, koja je došla do snimka na kojem se vidi kako žandarm udara Panića. Utvrđeno je da je rec o niškom odredu žandarmerije" podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima ubrzo posle tih događaja kabinet Tadića je naložio da se za komandanta žandarmerije postavi Bratislav Dikić, koji je tada komandovao niškim odredom.

Navodi i da mu policija i Tužilaštvo nikada nisu dostavili ime žandarma koji je pretukao Panića, od cega je on kasnije preminuo.

"Toliko o tome, direktna odgovornost je na kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije i Demokratske stranke", kategoričan je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: