"Kancelarija kosovskog tužioca diskriminiše srpske medije"

Udruženje novinara Srbije oštro je protestovalo zbog odluke Kancelarije glavnog tužioca na Kosovu koja, kako navode, diskriminiše srpske novinare.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2017.

13:28

Kancelarija glavnog tužioca izostavila je i onemogućila učešće predstavnika medija na srpskom jeziku i UNS-u na okruglom stolu o krivičnim delima nad novinarima u Prištini, ističu iz UNS.

U saopštenju UNS je naveo da okrugli sto koji se održava, uz podršku OEBS-a, na dnevnom redu ima teme od značaja za celokupnu novinarsku zajednicu, jer se razgovora o napadima i pritiscima na novinare koji su prijavljeni tužilaštvu.

Na tu temu priliku da diskutuju dobili su samo predstavnici kosovskih tužilaštava, novinarskih i medijskih organizacija kosovskih Albanaca i predstavnici OEBS-a.

Poziv predsedniku UNS-a na Kosovu Budimiru Ničiću i malom broju predstavnika srpskih medija stigao je 17 sati pre održavanja događaja, a posle isteka datog roka za prijavljivanje učešća. Poziv je poslat sinoć, 20. juna elektronskom poštom u 19.22 i sadržao je jasnu napomenu da učešće može da se prijavi toga dana do 16 sati.

"Izostavljanje relevantnih organizacija poput naše, koja okuplja više od 100 novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i predstavnika medija na srpskom, predstavlja flagrantnu diskriminaciju, koju je ovog puta sprovela Kancelarija glavnog tužioca Kosova, uz podršku OEBS-a", naveo je UNS u saopštenju.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu upozorio je da nema nikakvog napretka u istragama ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu i da UNS ima evidenciju za sedam ubijenih i nestalih kolega koji su izveštavali za medije na srpskom i šest novinara koji su ubijeni, a radili su za kosovske medije na albanskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: