Katar se buni; S. Arabija: Izolacija može da traje godina

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani pozvao je susedne države da ukinu blokadu Katara.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.06.2017.

00:12

Katar se buni; S. Arabija: Izolacija može da traje godina
Foto: Tanjug, arhiva

Poziv je upućen pre nego što Doha uzme učešće u pregovorima o okončanju zalivske diplomatske krize.

Al Tani je mere kojima se Katar izoluje, a koje su uvele saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i druge zemlje, nazvao "činom agresije" i dodao da je njihovo ukidanje "preduslov za pregovore", prenosi AFP.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Anvar Gargaš izjavio je da izolacija Katara može da traje godinama, kao i da ta i ostale zemlje neće ukinuti sankcije dok Katar ne prekine svoju navodnu podršku džihadistima.

"Ne želimo da eskaliramo, već da izolujemo. Ova izolacija može da potraje godinama", rekao je on novinarima tokom posete Parizu.

Prema njegovim rečima, katar je razvio "sofisticirani podijum" za džihadizam i islamski ekstremizam.

"Oni podržavaju grupe povezane sa Al Kaidom u Siriji, Libiji i Jemenu. Ta zemlja naoružava džihadiste i islamiste i koristi to kao oružje uticaja. Siguran sam da u Kataru postoje ljudi koji su mudri i koji će prevladati, nadam se unutar vladajuće porodice. Ne radi se ovde o promeni režima, već o promeni ponašanja", kazao je on.

Istovremeno, on je pozvao zapadne zemlje - SAD, Francusku, Nemačku i Britaniju da pomogne u posmatranju dogovora sklopljenih sa Katarom kako bi se osiguralo da ta zemlja ne sarađuje sa džihadistima.

"One poseduju diplomatsku snagu i tehničko znanje", rekao je ministar i dodao da će uprkos sporu zalivske zemlje dopustiti normalno funkcionisanje velikih američkih baza u Kataru, gde je 10.000 američkih vojnika stacionirano.

Ta najveća baza je ključna za vojne napade na pripadnike Islamske države.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i druge zemlje Persijskog zaliva prekinule su odnose sa katarom pre dve nedelje i zatvorile granice na kopnu i moru zbog navodne pomoći koju Katar pruža džihadistima.

Katar je to demantovao, a narednih nekoliko dana Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat dostaviće listu zahteva kataru, na kojoj će verovatno biti i proterivanje radikanih pojedinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: