Jesmo li izgubljeni u prevodu "birokratskog metajezika EU"

Građani razumeju pozitivan ton kada govorimo o otvaranju poglavlja, ali je važno da znaju šta to tačno znači, kaže Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa.

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

16:35

Jesmo li izgubljeni u prevodu
Foto: B92

Kako je rekla, postoji način i da se "tehnokratski metajezik kojim se govori u EU" prevede u nešto što je primenjivo na svakodnevni život.

"Potrebno je da građani i privreda tačno znaju pod kojim uslovima će moći da posluju, trguju kako budemo išli ka EU. Otvaraće se nova poglavlja koja donose nove promene", kaže ona u Kažiprstu B92.

Kako je rekla pred otvaranje još dva poglavlja u pregovaračkom procesu, postoji razlog za nezadovoljstvo dinamikom pristupnih pregovora.

"Nacionalni konvent je imao uvid u još dve pregovaračke pozicije u poglavljima koaj se tiču prava privrednih društava i budžetskih pitanja i ta dva poglavlja su mogla takođe da budu otvorena. Šteta što nisu. Ne znam šta je razlog, ali to govori da EU možda i nema zajedničku poziciju prema Zapadnom Balkanu", rekla je gošća Kažiprsta.

Koordinatorka Nacionalnog konventa kaže da od dva poglavlja koja se otvaraju tokom večeri za građane je važnije ono koje se tiče intelektualne svojine.

"Poglavlje 7 koje se tiče prava intelektualne svojine je složeno i značajnije za građane. Njim se regulišu autorska prava, srodna prava i pravo industrijske svojine, koja podrazumevaju podrazumeva žig, patent i industrijski dizajn. Mi kao građani treba da znamo kako da prava intelektualne svojine koristimo, kao i šta ne sme da se radi. U pitanju je civilizacijska tekovina i moramo da naučimo da proizvodi intelektualne svojine, kulture moraju da budu poštovani i zaštićeni kako ne bi bilo zloupotreba", kaže ona.

Na pitanje o kritikama dela opozicije da se "krije šta znače ova poglavlja", gde se misli na ulazak u carinsku uniju i poništavanje trgovinskih sporazuma sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ona kaže:

"Ne znamodakle ideja da se to krije. Pregovori sa EU su pregovori otvorenih karata. Unapred znamo šta se od nas očekuje, unapred znamo ishod. Kompenzacija za to što ćemo suspendovati bilateralne ugovore ulazeći EU, jeste to što je EU ekomonska sila i tržište od pola milijarde građana, tehnološki najbolje mesto za život na svetu", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: