Srbija danas otvara još dva poglavlja sa EU

U pregovorima Evropske unije sa Srbijom o njenom prijemu u EU danas će u Briselu biti otvorena još dva poglavlja.

Izvor: Beta

Utorak, 20.06.2017.

00:48

Srbija danas otvara još dva poglavlja sa EU
Foto: Gettyimages

Otvaraju se Poglavlje 7 - o intelektualnoj svojini i Poglavlje 29 - o carinskoj uniji, potvrdili su zvaničnici u Savetu ministara EU.

Time će na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija biti otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena. Očekuje se da delegaciju EU na sastanku o otvaranju još dva poglavlja predvode visoki zvaničnik Malte koja u ovom polugodištu predsedava Unijom, i evropski komesar Johanes Han.

Delegaciju Srbije trebalo bi da predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je izjavila da je otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini važno za građane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj.

To su, kako je istakla, sektori koji stvaraju dodatnu vrednost u stabilnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju. Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

Sastanak delegacija EU i Srbije će biti danas kasnije popodne po završetku zasedanja šefova diplomatija Unije, a saopštenje i konferencija za štampu se očekuju oko 20.30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: